Chişinău
1C
Cer acoperit
Umiditate: 93%
Vânt: 20km/h West
Presiunea: 1016

Veaceslav Ioniță: Exporturile și nu remiterile de bani sunt acum principala sursă de venituri pentru stat

sursa foto: anticoruptie.md

Banii trimiși de moldovenii aflați peste hotare nu mai sunt principala sursă de venituri pentru cetățeni și stat. La această concluzie a ajuns expertul de la IDIS Viitorul Veaceslav Ioniță, care a analizat situația privind remiterile din ultimii ani. 

Expertul a constatat că deja de trei ani, volumul exporturilor depășește suma banilor introduși în țară și, astfel remiterile nu mai reprezintă principala contribuție la buget. Ioniță afirmă, în acest context, că țara trebuie să se dezvolte prin atragerea investițiilor și crearea locurilor de muncă. 
„În 18 ani, remiterile moldovenilor prin canalele oficiale (bănci și sistemele de transfer) au constituit 18 miliarde USD, dar suma se ridică la 27 miliarde USD, dacă luăm în calcul volumul de valută vândut pe piața valutară în numerar. Discrepanța de 9 milioane USD ne arată că acești bani au fost aduși acasă cash de moldovenii care au venit acasă.
 
Tot în cei 18 ani, Republica Moldova a exportat mărfuri și produse în sumă de 27 miliarde USD. Altfel spus, veniturile nete provenite din banii de peste hotare sunt egale cu veniturile totale provenite din exporturi”, susține Ioniță. 
Acesta mai atrage atenția asupra faptului că bilanțul remiterilor pentru anul trecut va fi de 1,27 miliarde USD, iar vânzările de valută – 2 miliarde USD, sub nivelul încasărilor din exporturi. Conform datelor pentru 11 luni din 2017, volumul exporturilor a fost de 2,192 de miliarde de dolari, iar suma finală, pentru tot anul, va fi și mai mare.
 

Chișinău, Republica Moldova
Miron Costin 13/7

Telefon: +373 060903311

Email: [email protected]

Click Me

Contact

Reproducerea totală sau parțială a materialelor este permisă numai cu acordul expres al Today.md.