Chişinău
5C
Cer parţial noros
Umiditate: 87%
Vânt: 4km/h Variable
Presiunea: 1023

(DOC) Băncile refuză să împrumute bani celor de la Air Moldova

sursa foto: Today.MD

Compania de stat Air Moldova va beneficia de un ajutor de stat de 75 de milioane lei, acordat de ÎS „Aeroportul Internațional Chișinău”. Asta după ce ”Plenul Consiliului Concurenței a autorizat ajutorul de stat pentru salvarea Î.S. C.A. „Air Moldova".

Potrivit deciziei, s-a constatat că măsurile notificate de către Autoritatea Aeronautică Civilă, privind cesiunea creanțelor și eșalonarea datoriei Î.S. C.A. „Air Moldova" și de către Î.S. „Aeroportul Internațional Chișinău" privind acordarea împrumutului, constituie ajutor de stat în sensul art. 3 din Legea nr. 139 din 15.06.2012 cu privire la ajutorul de stat.

”Lipsa mijloacelor financiare frânează activitatea companiei prin imposibilitatea de plată în termen a serviciilor de mentenanță (deservirea tehnică a aeronavelor) care ulterior duce la rețineri de rută, respectiv cheltuieli neplanificate”, se arată în document.

”Urmare a faptului că sursele financiare joacă un rol cheie în profitabilitatea companiei și performanțele ulterioare, existența sau absența lor afectează direct activitatea acesteia, iar sistemul bancar refuză să ne crediteze – se solicită aprobarea contractării unui împrumut gratuit în mărime de 75.000.000 lei de la Î.S. „Aeroportul Internațional Chișinău” pentru completarea mijloacelor circulante. Administratorul Î.S. C.A. „Air Moldova” a menționat că împrumutul în speță cât și rambursarea acestuia au fost incluse în planul financiar al întreprinderii”, argumentează administrația.

În context, managementul a trei mari bănci (Viktoriabank, Moldova-Agroindbank și Mobiasbancă) au informat administrația companiei despre imposibiltatea eliberării unor credite noi, ”deoarece condițiile stabilite de Banca Națională privind suficiența capitalului, practic, descalifică compania ca beneficiar de credite”.

Este de menționat faptul că în perioada ianuarie-august 2017, cea mai mare companie avia a Moldovei a înregistrat pierderi nete de 111,5 milioane lei, în timp ce capitalul propriu a coborât sub cota zero, constituind minus 2,9 milioane lei.

Datoriile totale înregistrează o tendință crescătoare pe parcursul perioadei 2013 - august 2017, de la 600 mii lei, în anul 2013, la peste 1 mln lei în august 2017.

Cu toate acestea, Air Moldova nu oferă explicații referitor la motivele ce au adus la impas. Pe de alt parte, este menționat că atât împrumutul cât și rambursarea acestuia, au fost incluse în planul financiar al întreprinderii. 

Decizie-ASS-43-din-14092017-2982c7 by Irina Luca on Scribd

sursa: bani.md

Chișinău, Republica Moldova
Miron Costin 13/7

Telefon: +373 060903311

Email: [email protected]

Click Me

Contact

Reproducerea totală sau parțială a materialelor este permisă numai cu acordul expres al Today.md.