Chişinău
19C
Ploaie
Umiditate: 88%
Vânt: 17km/h WSW
Presiunea: 1009

Clonarea Maiei // Sistemul #uninominal îi va distruge

sursa foto: sputnik.md

Primul și cel mai important motiv este că atât Maia Sandu, cât și Andrei Năstase nu au oameni. Iar Maia și Andrei nu ar putea candida sub nicio formă în toate circumscripțiile electorale. Or, sistemul uninominal asta prevede prin definiție - alegerea unui număr anumit de deputați din fiecare circumscripție.

Închipuiți-vă acum situația în care sunt anunțate alegerile, iar liderii de partid, împreună cu membrii acestor partide fac listele. Până și Maia ar fi în dificultate să aleagă Făleștiul de baștină, or acolo s-ar putea să o bată măr Usatîi. Așa că e nevoită să se înscrie în Chișinău. Posibil că va lua încă 5 membri de partid în aceeași circumscripție (asta nu înseamnă însă că toți vor trece). Cu restul ce face? Unde îi trimite să-și facă campanie pe ceilalți țuțeri care s-au alăturat unui trend, unor slogane și și-au găsit refugiu elitist sub aripa Maiei de Risipeni? Cum să meargă ei să lupte în Rezina sau Orhei? Dar în Comrat? Dar în Briceni? Dar în Dondușeni?

La Andrei situația e similară. Și la Renato. Doar că ei vor opta cel mai probabil pentru Telenești și Fălești. Asta cu siguranță dacă vor avea ocazia. Și cam atât. S-a cam dus pe apa sâmbetei parazitarea pe spatele unor slogane, trenduri sau imaginea liderului. Nu de alta, dar va fi foarte greu în calitate de candidat să convingi lumea să te voteze doar cu o poză în care apari alături de Maia sau Andrei, că ești mai bun decât un gospodar al localității, care are simpatia oamenilor și e lider local în sensul deplin al cuvântului, nu un simplu politruc care a umblat hai-hui de la un partid la altul și a agitat de-a lungul vieții sale pentru PPCD, PLDM, PAS...

Problema partidelor care se opun uninominalelor constă anume în lipsa oamenilor. Dar noi avem nevoie de partide fără oameni? Masa amorfă care formează aceste partide este anume acel lucru de care au nevoie liderii - Mulțimea de mâini ridicate în timpul unui VOT ÎN PARLAMENT. Mâini fără fețe și personalitate. Și responsabilitate. Cei ce se împotrivesc uninominalelor știu că nu au sufieciente resurse organizatorice și nici capacitatea de analiză, or dacă le aveau, informau din timp diaspora la prezidențiale: Mergeți și vă înregistrați la CEC ca să vă putem da secții de votare. Asta face un partid - lucrează cu electoratul, nu lansează doar lozinci și luptă cu dușmani inventați - ba Voronin, Ba Plahotniuc, ba Putin, ba Babaica…

Al doilea motiv, dar de data asta unul îngrijorător, pentru care se tem de uninominale este faptul că îi cred pe moldoveni proști, incapabili să înțeleagă cu cine să voteze și cum să voteze ca să nu câștige oponentul lor. Și atenție, nu-i consideră proști pe votanții lui Dodon sau ai lui Plahotniuc, ci pe cei care fac parte din propriul electorat.

Așadar, Maia, Andrei și restul - clonați-vă! Și puneți în fiecare circumscripție câte o oiță Dolly, care să vă semene sută la sută. Or, apucați-vă de treabă de pe acum.

Chișinău, Republica Moldova
Miron Costin 13/7

Telefon: +373 060903311

Email: [email protected]

Click Me

Contact

Reproducerea totală sau parțială a materialelor este permisă numai cu acordul expres al Today.md.