Ceban, îngrijorat de noua tulpină COVID: Trebuie un plan de acțiuni. Haideți să nu-l facem din capul nostru, dar cu specialiști

Chișinăul trebuie să fie pregătit pentru noua tulpină de Covid-19, Omicron. Primarul general, Ion Ceban, afirmă că a avut dreptate atunci când a insistat la păstrarea spațiilor de la Centrul COVID, de la MoldExpo.

Ceban mai spune că trebuie să se gândească o strategie și scenarii de lungă durată, cu privire la situația pandemică.

„Să nu ne conducem după ambiții și că cineva ne place sau nu. Vom urmări cu atenție comportamentul noii tulpini Omicron, tulpina Sud-Africană care, se pare, că ne va face în curând noi provocări. Nu facem prognoze, vom urma recomandările și constatările autorităților competente la nivel UE, inclusiv OMS”, a declarat Ceban.

Edilul capitalei a punctat că în municipiu se va merge pe unele acțiuni concrete. Ceban spune că vrea măsuri de prevenire prin creșterea vaccinărilor, dar și analizarea vaccinării cu doza 3 a tuturor persoanelor, nu doar a unor categorii.

„Pregătirea strategică și securizarea spațiilor medicale și a spitalelor municipale în caz că apare un nou val pandemic cu tulpina Sud-Africană. Procurări strategice de echipamente de protecție, echipamente medicale esențiale în pregătire către un nou val Omicron.

Aici solicitam MS efectuarea imediată a procurărilor strategice imediate, pentru a avea în rezervă medicamente antivirale și altele, conform protocolului de tratament Covid, procurarea concentratoarelor de oxigen și consumabilelor, asigurarea cu surse și în puncte de oxigen”, a precizat edilul.

Primarul a mai cerut pregătirea spațiilor medicale la Centrul Covid de la MoldExpo, în cazul unui nou val mare de internări, dar și respectarea regulilor de sănătate publică.

Potrivit OMS, varianta Omicron conține aproximativ 50 de mutații, dar mai mult de 30 dintre acestea se află în proteina Spike, regiunea proteinei care interacționează cu celulele umane.

În plus, domeniul de legare la receptor (partea virusului care intră prima în contact cu celulele noastre) are 10 mutații, mult mai mari decât varianta Delta COVID, care s-a răspândit rapid la începutul acestui an pentru a deveni tulpina dominantă la nivel mondial.