Ceban: În contextul evoluției negative a pandemiei COVID, propun ministerului să revadă și să regândească acțiunile

În lipsa unor scenarii din partea Guvernării cu privire la pandemia COVID-19, primarul general Ion Ceban a venit cu mai multe sugestii. Astfel, în contextul evoluției negative edilul propune ministerului să revadă și să regândească acțiunile.

Cazurile de COVID-19 sunt în creștere alarmantă în Republica Moldova, inclusiv în mun. Chișinău. Și unora le este frică să ofere datele concrete. Dacă continuăm cu această cifră zilnică de cazuri de COVID, bolnavii vor sta pe coridoare și în rânduri ca să ajungă după salvare. Mortalitatea din ultimele 7 zile este de 5.8 decese la 100 mii populație, iar comparativ cu săptămâna precedentă acest indicator a crescut cu 27% și de 2,7 ori mai mult față de luna precedentă. La această etapă, 8 spitale municipale au fost activate ca spitale strategice COVID-19, ceia ce constituie capacitatea maximă de spitalizare din municipiu”, a declarat Ceban.

Edilul afirmă că astăzi în spitalele municipale sunt 50 de procente din pacienți din toată țara.

„Noi nu alegem. Dar poate fi situații când nu vom mai putea primi pacienți din Republică deoarece nu vom avea locuri pentru cei din Chișinău, care nu vor merge în alte raioane pentru a se trata.

Trebuie identificate în or. Chișinău soluții suplimentare de internare prin activarea paturilor și secțiilor pentru tratamentul pacienților cu COVID-19:

 • în spitalele republicane din subordinea Ministerului Sănătății (Spitalul Clinic Republican, Spitalul Clinic al Ministerului Sănătății, Spitalul de Dermatologie și Maladii Comunicabile etc.);
 • fortificarea și sporirea capacităților spitalelor raionale (la nivel național);
 • activarea și extinderea capacităților spitalelor-satelit, spitale de suport COVID-19, din cadrul raioanelor din proximitatea geografică a or. Chișinău (Ialoveni, Strășeni, Criuleni, Anenii Noi);
 • coordonarea activării spitalelor departamentale (Ministerul Apărării, MAI;
 • implicarea și responsabilizarea socială a spitalelor private din or. Chișinău pentru internarea și tratamentul pacienților cu COVID-19.
 • În contextul de extindere a numărului de noi infecții zilnice la peste 2300-2500 cazuri și mai mult, sunt necesare paturi și secții suplimentare de tratament și paturi ATI, inclusiv în spitalele municipale.
 • Totodată necesită a fi organizate puncte cu suport de oxigen, absolut în toate spitalele prin adaptarea și dotarea spațiilor disponibile din aceste instituții cu stații și rețele, concentratoare și butelii cu oxigen.
 • Asigurarea logistică și suplinirea continuă a rezervelor de oxigen este o acțiune importantă.
  În cazul unui scenariu total pesimist cu cazuri noi de infecții zilnice, peste 3000, trebuie identificate și pregătite spații extinse pentru desfășurarea paturilor de suport și tratament COVID-19 (spații similare ca pavilioanele de la Moldexpo).
 • În contextul de aprovizionare constantă cu oxigen, de securizare și excludere a situațiilor neconforme am solicitat Ministerului Sănătății, la întrevederea din septembrie, dotarea imediată a Centrului COVID de la Moldexpo cu o stație de oxigen: Centrul COVID consumă cea mai mare cantitate de oxigen!
 • Cerem furnizarea prioritară a utilajelor medicale necesare pentru dotarea spitalelor COVID din municipiu.
 • Odată ce este declarată Stare Excepțională, pot fi achiziționate echipamentele necesare și medicamentele, prin derogare, în regim de urgență.
  !Toți managerii de spitale municipale raportează insuficiența preparatelor antivirale pentru tratamentul pacienților cu COVID-19 conform Protocolului Clinic Național de tratament COVID-19”
  , a mai adăugat edilul.

Primăria municipiului Chișinău și anul trecut, și în anul acesta de pandemie a învestit enorm inclusiv în echipamente și consumabile necesare pentru depăşirea situaţiei complicate. Astfel doar anul trecut au fost alocate peste 132 mil. lei în lupta cu COVID-19.