Guvernul va primi 564 milioane de dolari. Care sunt condițiile impuse de FMI

Privatizarea întreprinderilor de stat este una dintre condițiile impuse de către Fondul Monetar Internațional (FMI) pentru semnarea unui nou program de finanțare cu Republica Moldova. Potrivit unui comunicat de presă al FMI, reformele ce vizează întreprinderile de stat și cele cu capital de stat sunt necesare de mult timp deja.

Sectorul mare al întreprinderilor de stat este afectat de performanțele slabe cauzate de proasta guvernanță și supravegherea inadecvată, activitățile cu tentă necomercială, capacitățile limitate și independența redusă ale consiliilor de supraveghere. Reformele din cadrul programului se vor axa pe măsuri de ordin legal și de reglementare, inclusiv o supraveghere mai bună a activității întreprinderilor de stat, consolidarea raportării și evaluării financiare, îmbunătățirea monitorizării și gestionării costurilor și riscurilor bugetare, asigurarea transparenței, responsabilizarea și dezvoltarea mecanismelor de control necesare”, se arată în comunicat.

Amintim că Guvernul și misiunea FMI au ajuns la un acord la nivel de experți cu privire la un nou program de reforme economice. Programul, în valoare de 564 milioane de dolari SUA, va avea o durată de 40 de luni și va fi finanțat în baza Mecanismului extins de creditare (ECF) și Mecanismului de finanțare extinsă (EFF).