Opinie: PAS protejează premierul în condițiile în care țara se mișcă în direcția unei crize energetice

Politologul Dionis Cenușă este de părerea că majoritatea PAS a refuzat să o audieze pe Natalia Gavrilița în plenul Parlamentului pe marginea subiectului gazelor naturale, deoarece “PAS știe că guvernul nu are răspuns la întrebările legate de negocieri”. Într-o postare pe rețelele de socializare, Cenușă a scris că negocierile la cel mai înalt nivel trebuiau să înceapă deja de pe 7 august, îndată după investirea noului guvern.

Eu văd o eroare de calcul și prioritizare a politicilor de către actuala guvernare. În loc să se concentreze pe subiecte urgente, atenția a fost preponderent pe statul de drept și pe dimensiunile de politică externă care deja erau “garantate”. Deci, în loc să se discute de zeci se ori cu actorii occidentali, care deja sunt deschiși față de Moldova și susțin reformele, ar fi fost cazul ca să aibă discuții la nivel înalt cu partea rusă. În programul de guvernare trebuia să fie evidențiat subiectul securității energetice, dar guvernarea l-a ignorat”, spune Cenușă.

Politologul nu exclude că guvernarea va delega responsabilitatea pentru căutarea unor soluții către UE, România și Ucraina.

„Evident, comunicarea cu cele trei părți este esențială, dar acest lucru nu va înlocui necesitatea de a ajunge la un numitor comun cu Gazprom/Rusia. Dacă Moldova vrea gaze mai ieftine, nu există deocamdată altă alternativă, decât dacă România începe să livreze gaz (subvenționat), dar după liberalizarea forțată a pieței de gaze moldovenești (care încă nu implementează integral prevederilor Pachetului Energetic 3)”, mai spune Cenușă.