R. Moldova intră în COD ROȘU epidemiologic

După numărul cazurilor de COVID-19 din ultimele zile, Republica Moldova intră din codul portocaliu în codul roşu epidemiologic. Despre aceasta a anunţat coordonatorul Campaniei Naţionale de Vaccinare în Republica Moldova, în cadrul emisiunii „Punctul pe AZi” de la TVR Moldova.

„Avem 142 de cazuri la 100 de mii de populaţie, în ultimele 14 zile, ceea ce presupune că noi intrăm în codul roșu de alertă. Trecem de la codul portocaliu la codul roşu. Ceea ce presupune noi restriscţii în societate. Dar cu aceste restricţii va veni comisia respectivă”, a declarat Ninel Revenco. 

Totodată, Ala Tocarciuc, expert internaţional în sănătate publică, spune că instituirea unor măsuri de protecţie mai drastice sau instituirea stării de alertă depinde în mare parte de comportamentul cetăţenilor, modul în care aceştia vor respecta măsurile epidemiologice şi se vor imuniza împotriva COVID-19.

„Depinde de numărul de cazuri noi, acum sunt indicatori noi. În trecut era de 14 zile, acum este de 7 zile pentru că perioada de incubare s-a redus şi primele simptome apar mult mai devreme decât cum era la tulpinile anterioare. Nu este exclusă aplicarea acestei măsuri ca şi stare excepţională, dacă o să ajungem la un număr mare de îmbolnăviri. După criteriile vechi noi deja suntem în zonă roşie. Dacă acest număr va creşte… Aici e totul foarte schimbător, depinde şi de măsurile pe care le ia societatea. Poate fi evitată aceasă stare dacă noi ne mobilizăm pe unele direcţii şi ne mişcăm mai repede”, a declarat Ala Tocarciuc în platoul TVR Moldova. 

Menționăm că în ultimele 24 de ore s-au înregistrat 579 de cazuri noi de COVID-19 și 5 decese.