Ion Ceban cere ajutorul Parlamentului și Guvernului în anihilarea ambroziei: Vrem modificarea cadrului legal și resurselor financiare suburbiilor și raioanelor

Ambrozia nu este doar problema Chișinăului, spune primarul general Ion Ceban. Potrivit acestuia, Spații Verzi zilnic întreprinde măsuri de combatere prin metode tehnice și chimice privind depistarea focarelor și eliminarea ambroziei.

Focarele depistate și distruse de ambrozie, pentru perioada 04 iunie-23 august 2021 – 51 focare distruse prin metode chimice, cca 22,12 ha și 96 focare distruse prin metode tehnice, în total 11,12 ha. Despre acele focare municipale, noi, în mare parte cunoaștem și intervenim, cât privește terenurile private, nu putem să intervenim, este contrar legii.

Pe teritoriul Chișinăului se muncește intensiv pentru combaterea plantei, totuși, polenul acesteia se răspândește la zeci de km. Asta înseamnă că lanurile de ambrozie din suburbii sau raioanele din apropierea municipiului, servesc drept sursă puternică de alergen pentru toți cetățenii. Am discutat și cu primarii, ei spun că nu dispun de finanțe, dar nici de persoane care ar nimici ambrozia.

Am avut discuții și cu fosta conducere a Ministerului Agriculturii Dezvoltării Regionale și Mediului, am solicitat ajutor și finanțare eventual prin intermediul Fondul Ecologic Național.
Răspunsul a fost că ei dispun de finanțe doar pentru buclete informative și pentru spoturi publicitare. Fapt care nu ne ajută prea mult în situația dată”, a declarat primarul.

În context, primarul general Ion Ceban a solicitat Guvernului și Parlamentului ajustarea cadrului legal, astfel încât să fie stabilit organul constatator și modul de sancționare a celor care nu înlătură ambrozia de pe terenurile gestionate și alocarea resurselor financiare suburbiilor și raioanelor din apropierea municipiului Chișinău, în vederea combaterii ambroziei.

„Totodată, intenționăm să creăm o entitate separată, specializată în combaterea plantei. Echipa de muncitori să fie dotată cu stropitori electrice, motostropitori, metode chimice și motocositoare pentru metode tehnice. La toate sesizările cetățenilor intervenim imediat, indiferent de cazuri, că sunt terenuri municipale sau private.

Indiferent, dacă primesc eu aceste mesaje sau colegii mei. Pe portalul eu.chisinau.md, cetățenii pot scrie și informa despre depistarea locațiilor noi cu această plantă. Suntem conștienți de faptul că ambrozia dăunează sănătății multor persoane și depunem efort în continuare pentru nimicirea acesteia, dar este insuficient dacă acționează doar Chișinăul”, a conchis Ceban.