Peste 600 de cadre didactice au fost imunizate în primele 3 zile de la lansarea Centrului de vaccinare municipal

622 de cadre didactice din școli și grădinițe, eligibile la această etapă de vaccinare, au fost imunizate în primele trei zile în cadrul Centrului de vaccinare din țară deschis de către primăria Chișinău săptămână trecută!

Potrivit primarului general Ion Ceban, centrul este dislocat în incinta clădirii din str. Petru Rareș 18 şi are capacitatea de a vaccina până la 1200 de persoane pe zi.

Acum suntem în discuții cu autoritățile centrale pentru a beneficia de vaccinuri, pentru a accelera procesul de vaccinare. În prezent, în acest Centru municipal de vaccinare s-a decis imunizarea prioritară a cadrelor didactice din instituțiile școlare și preșcolare din municipiu. Actualmente, necesitatea și cererea la vaccin anti-COVID-19 depășește disponibilitatea acestuia la nivel global, din cauza cererii mari. În scopul asigurării populației cu vaccin, se va acorda prioritate grupurilor care sunt vulnerabile sau prezintă un risc mare de expunere la infecția COVID-19. Administrația locală a municipiului Chișinău nu are competența și atribuțiile pentru procurarea vaccinurilor”, a punctat edilul.

Pe lângă imunizarea cadrelor didactice în Centrul municipal de vaccinare anti-COVID-19, în paralel procesul de vaccinare continuă în toate Asociațiile Medicale Teritoriale și în Centrele medicilor de familie din capitală. Persoanele cu vârsta mai mare de 60 ani cu comorbidități incluse în grupul cu risc sporit trebuie să contacteze medicul de familie la locul de trai pentru a se programa pentru vaccinare, în corespundere cu stocul de vaccinuri puse la dispoziția municipiului. În cadrul Asociațiilor Medicale Teritoriale și în Centrele medicilor de familie din municipiu sunt operaționale 19 puncte de imunizare anti-COVID-19.

La necesitate, în funcție de disponibilitatea vaccinurilor, în cadrul instituțiilor de asistență medicală primară din municipiul Chișinău vor putea fi activate suplimentar încă cca 20 puncte de vaccinare.

Important! Vaccinarea împotriva COVID-19 este absolut gratuită și constituie cel mai important instrument pentru reducerea riscului de contaminare și a pericolului de a dezvolta o formă severă a bolii. Cei care vor încerca să facă bani pe sănătatea oamenilor, vor fi sancţionaţi. Pentru informații pentru asistența medicală COVID-19 din municipiul Chișinău, în cadrul Direcției generală asistenţă socială şi sănătate a fost creată linia verde 0800-00080 . Reiterez: – Restricţii sunt impuse nu doar în municipiul Chişinău şi Republica Moldova, dar în toată lumea – Astăzi nu putem reveni la lecţii cu prezenţa fizică în bănci, deoarece supunem riscului de îmbolnăvire cadrele didactice – Comisia extraordinară de sănătate publică a municipiului Chişinău a decis ca oamenii să aibă acces liber în spaţiile publice, parcuri, zone verzi din oraş – CESP a municipiului Chişinău va veni cu recomandări suplimentare care vor prevedea sărbătorirea Paştelui şi a Paştelui Blajinilor – în cercuri restrânse, în familie, fără a merge în cimitire De noi depinde evoluţia lucrurilor la capitolul infectărilor cu coronavirus”, a conchis primarul.