Rezultatele perchezițiilor din Penitenciarul nr. 15 – Cricova

bridgemi.com

Șeful Penitenciarului nr. 15 – Cricova a fost reținut pentru 72 de ore, în urma perchezițiilor de amploare care au avut loc miercuri, 24 februarie 2021. Oamenii legii îl bănuiesc de participare și susținere, prin diferite forme, a activității organizației criminale.

13 condamnați – transferați în alte instituții de detenție

În rezultatul măsurilor întreprinse anterior perchezițiilor, precum și în urma acestora, s-a decis transferarea a 13 condamnați din Penitenciarul nr. 15 Cricova în alte instituții de detenție. Cei 13 condamnați dețin diverse „statute” ierarhice înalte în lumea criminală, iar acțiunile acestora urmează a fi investigate și apreciate prin prisma statutului disciplinar al executării pedepselor și/sau a Codului penal.

Alcool, jocuri de noroc, dispozitive de comunicare și stocare a informației – ridicate la percheziții

Totodată, au fost depistate și ridicate un număr impunător de obiecte interzise, printre care peste 100 de cuțite confecționate artizanal.

De asemenea, au fost ridicate 30 telefoane mobile, în jur de 40 cartele sim, precum și aproximativ o sută de purtători de informație electronică, de diferite dimensiuni, care urmează a fi supuse expertizării.

În același context, au fost ridicate sute de fise pentru jocuri de noroc și zeci de seturi de cărți pentru poker.

Tot în cadrul perchezițiilor au fost ridicate și diverse înscrisuri și agende care conțineau șiruri numerice de conturi bancare, precum și numere și parole ale cardurilor bancare. Înscrisurile conțineau și liste cu sume ale datornicilor – sume impunătoare indicate în lei și alte valute. 

Suplimentar, au fost depistate sute de litri de alcool produs artizanal. Acesta a fost ridicat și predat administrației penitenciarului, care a dispus lichidarea fizică imediată a stocurilor.

Concomitent, au fost ridicate zeci de seringi care conțin substanțe lichide necunoscute, precum și zeci de pachețele cu substanțe solide (praf), ce urmează a fi expertizate pentru stabilirea faptului dacă constituie substanțe narcotice. De asemenea, au fost depistate și câteva dispozitive de inhalare a substanțelor narcotice.

Amploarea acestor acțiuni de percheziționare a sectoarelor penitenciarului, în care sunt deținuți peste 500 de condamnați, este o premieră pentru Republica Moldova. Aceasta a fost autorizată de magistrați, în legătură cu dosarul penal al unuia din adjuncții Administrației Naționale a Penitenciarelor instrumentat  de procurorii PCCOCS. Săptămâna trecută, acesta fusese reținut și plasat în arest preventiv pentru abuz de putere în interesul unei organizații criminale, iar investigațiile în privința învinuitului sunt în plină desfășurare.