Ion Ceban: Cerințele ABS Recycle sunt împotriva principiilor concurenței și a bunului simț

Primarul general al Chișinăului, Ion Ceban, nu are nimic împotriva activității ABS Recycle, dar nu acceptă categoric solicitările acestora făcute către municipalitate, deoarece consideră că este un șantaj pur.

Declarațiile au fost făcute în cadrul unei emisiuni de la Moldova 1. Primarul capitalei a subliniat că reciclarea deșeurilor este un lucru bun, iar în cazul ABS Recycle, este o afacere profitabilă.

„Nu este nimic în neregulă cu această afacere, cu excepția unui singur lucru – încercări de șantaj al Primăriei Chișinău. Permiteți-mi să vă explic: de câțiva ani această afacere a fost profitabilă, dar imediat ce primăria a contractat un împrumut de 9 milioane de euro, s-a făcut o ofertă de distribuire a acestor bani, s-a venit cu propunerea ca să nu le direcționăm către dezvoltarea întreprinderii municipale Autosalubritate și pentru a rezolva problema sortării deșeurilor, ci pentru a investi în această întreprindere ABS. De ce ar trebui să facem asta? De ce nu ar trebui să desfășurăm o licitație transparentă? De ce această întreprindere a fost profitabilă timp de 3 ani, dar acum a încetat brusc să fie așa?”, a mai adăguat acesta.

Primarul mai spune că ABS Recycle propune ca municipalitatea să achite câte 50 de milioane de lei anual sau ca Primăria Chișinău să cumpere această companie cu 200 de milioane de lei.

De ce ar trebui să facem asta? Da, vrem să rezolvăm problema reciclării deșeurilor și o vom rezolva, dar nu în acest fel. Nu ne putem permite să dăm milioane de lei unei companii private în loc să le cheltuim pentru dezvoltarea acestei zone pentru municipalitate. Mai mult, un astfel de act nu va fi aprobat nici de BERD, nici de UE, care ne-a furnizat banii. Pentru că este contrar principiilor concurenței și a bunului simț. Le ofer un dialog rațional, fără șantaj”, a adăugat primarul general.

ABS Recycling a început să funcționeze în 2016 ca proiect pilot de colectare a materialelor plastice pentru a dezvolta servicii de reciclare. În fiecare zi, câteva tone de deșeuri de la Î.M. „Regia Autosalubritate” mergeau la sortare. Este vorba de 15% din totalul de deșeuri, care ABS Recycling le transporta la uzina de reciclare din Peresecina.