Municipiul Chişinău va moderniza managementul deșeurilor la standardele Uniunii Europene

Municipiul Chişinău va moderniza managementul deșeurilor la standardele Uniunii Europene. Despre aceasta a anunțat primarul general Ion Ceban, după ce ieri a semnat un contract de finanțare cu Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, pentru gestionarea deșeurilor solide din Chișinău.

Exprim recunoștință profundă față de fondul multi-donator al Uniunii Europene E5P și mulțumesc pentru contribuție. Acesta este al doilea grant acordat municipiului Chişinău: primul în domeniul eficienței energetice și actualul în cadrul proiectului de gestionare a deșeurilor”, a declarat edilul.

Ceban spune că este vorba despre cel mai mare proiect de management al deșeurilor din istoria municipiului. Astfel, BERD acordă municipalității un împrumut în valoare de 9 mil. EUR. Totodată, BEI va contribui cu alte 9 mil. EUR, iar Fondul E5P va acorda o subvenție pentru investiții în valoare de 5 mil. EUR.

Implementarea acestui proiect va avea ca rezultat o serie de beneficii sociale și de mediu, inclusiv îmbunătățirea serviciilor de colectare a deșeurilor municipale și reciclarea acestora, operațiuni sigure de depozitare a deșeurilor cu controale de gestionare, închiderea depozitului de deșeuri de la Ciocana și reabilitarea în conformitate cu cele mai bune materiale și practici ale UE, a depozitului de deșeuri din comuna Ţînţăreni, reabilitarea drumurilor de acces și întreținerea infrastructurii de care va beneficia și comunitatea locală și procurarea de camioane pentru colectarea și transportarea deșeurilor.

Capitala Moldovei are nevoie de un răspuns urgent la problema tot mai mare a deșeurilor solide, iar implementarea proiectului deșeurilor solide în Chișinău va reduce în mod semnificativ efectele nocive asupra mediului, climei și sănătății oamenilor”, a conchis acesta.

Proiectul deșeurilor solide Chișinău este și primul proiect BERD în domeniul deșeurilor solide din Moldova şi este parte a inițiativei Green Cities a BERD.