Ioniță: Fără veniturile necesare la buget, am asistat ani la rând la o mutilare a municipiului Chișinău, pe banii noștri

Orașul Chișinău nu se dezvoltă cum trebuie din cauza că marea majoritate a veniturilor nu ajung în bugetul Primăriei Chișinău. Mai mult, din 2021 ar putea ca veniturile capitalei să fie plafonate. Despre acesta scrie economistul Veaceslav Ionița pe IDIS viitorul, care face referire la bugetul pentru anul 2021, ce este publicat pe pagina Primăriei Chișinău.

Acesta afirmă că la ziua de azi în legislație există 14 taxe locale, însă marea lor majoritate sunt taxe moarte, imposibil de le aplicat. Astfel, în municipiul Chișinău peste 70% din toate încasările din taxele locale sunt asigurate de două taxe, iar alte 3 taxe asigură restul veniturilor. Fără taxe locale noi și fără impozite proprii, autoritățile locale din Republica Moldova nu au nici o șansă să ofere un nivel de trai decent cetățenilor.

Aproape 60% din veniturile bugetului municipal sunt formate din transferuri cu destinație specială, care au o destinație strictă, unde autoritățile locale nu au practic nici un drept de decizie. În alte localități din țară acest indicator ajunge până la 80-90%. De fapt primăriile gestionează relativ independent maximum 20% din veniturile lor, iar în municipiul Chișinău acest indicator ajunge la 40%. Astfel, cheltuielile curente ale municipiului Chișinău sunt finanțate din veniturile curente, iar investițiile și cheltuielile de dezvoltare ale orașului sunt finanțate prin intermediul atragerii de împrumuturi. Aici trebuie de ținut cont de faptul ca efectul economic al acestor investiții să fie mai mare decât costurile de atragere al împrumuturilor. Provocare de bază pentru autoritățile municipale sunt oferirea unei perspective de dezvoltare a orașului, însă această sarcină se ciocnește de limitele bugetare existente”, precizează acesta.

Oamenii, persoanele private au investit în imobile noi mai mult de 3 miliarde de euro, datorită faptului că aceste investiții private nu au fost urmate și de investiții publice. Astfel, valoarea acestor imobile este mult mai mică, decât ar trebui să fie. Mai mult ca atât, ele au devalorizat și imobilele existente, deoarece cea ce sa petrecut în oraș numai dezvoltare nu a fost.

Ioniță afirmă că am asistat ani la rând la o mutilare a municipiului Chișinău, pe banii noștri. „Aceste 3 miliarde de euro investite de către „privați”, în loc să aducă un aspect nobil orașului, l-au sufocat complet, iar aici nu am inclus investițiile efectuate de către companii, care se ridică și ele la minimum un miliard de euro”.

Pe lângă activitățile curente, prioritate de dezvoltare pentru primărie trebuie să devină dezvoltarea de noi sectoare locative. Banii investiții de către cetățeni, trebuie să fie precedați de investițiile publice în dezvoltarea spațiului urban. În toate țările europene, dezvoltarea urbană de regulă este realizată fie prin împrumuturi, fie prin emiterea de obligațiuni municipale. Acești bani se recuperează cel mai rapid, prin vânzarea de terenuri către investitori și prin impozitele pe imobilele noi construite. Mai mult, IDIS Viitorul, propune autorităților stabilirea unei taxe de dezvoltare, care va fi plătită de către toți dezvoltatorii de noi cartiere rezidențiale. Banii din această taxă vor merge pentru dezvoltarea infrastructurii urbane. Sună banal, dar sloganul pentru mulți ani înainte a municipiului Chișinău trebuie să fie: investițiile private trebuie să fie precedate de investițiile publice”, a conchis acesta.

Amintim că anul acesta autoritățile municipale planifică pentru anul 2021 un buget de 4,667 de milioane de lei la capitolul venituri și 5,957 de milioane de lei la capitolul cheltuieli și un deficit bugetar de 1,290 de milioane de lei.