PRESA LI(M)BERĂ sau Maxilarul de aur al jurnalismului moldovenesc

foto: Chip Somodevilla

Este penibil modul în care cei ce luptă declarativ pentru o presă curată s-au transformat în instrumente de propagandă clasice. Când ați văzut ultima oară la PRO TV de exemplu o știre critică la adresa Maiei Sandu sau a PAS-ului?

Despre Năstase și Dodon abundă site-ul redacției sus-numite. Exact ca și cel al TV8. Despre Maia Sandu – ioc! Nu veți găsi nici o știre despre minciunile și declarațiile contradictorii ale Maiei Sandu, iar ele au fost multe. De la critica pentru semnarea angajamentului că nu va vota cu Dodon și încălcarea acestuia până la ultimul episod cu dezbaterele electorale.

În schimb ucigania în Dodon și PSRM nu se mai oprește. Și măcar să fie una smart, dar e tendențioasă ca naiba. Un ultim exemplu îl vedem chiar în leadul acestei știri: Dirijati de socialistul, Vlad Batrancea, care se afla in spatele presei, mai mullti presedinti de raion ai PSRM citeau de pe o foaie informatii, care au fost demonstrate ca sunt false, despre Maia Sandu.

Întrebarea mea e una simplă: De către cine și când a fost demonstrat că sunt false? De către ProTV? De către ONG-urile plătite pe aceiași filieră ca și Maia Sandu? Sau dacă Maxilarul de Aur al jurnalismului moldovenesc a zis ceva, trebuie să înghițim în sec și să acceptăm asta ca pe adevăr absolut?

Din câte știu, judecata de valori nu prea își are loc într-o știre și numai o instanță reală de judecată poate stabili dacă cele spuse de un candidat sau altul e adevăr sau nu.

Nu a fost să fie. Nu se mai complică nimeni cu aceste nuanțe. Le-au tras prietenii din Europa zeci de ONG-uri media, care, alături de presarii li(m)beri dau verdicte în locul instanțelor. La ce să se mai complice. Iar tu, mergi și explică fix ca în bancul cu popa că fiica ta nu e curvă, pentru că nici nu ai fiică.

Nu zic, toate redacțiile din Moldova sunt tendențioase. Diferența constă în faptul că unele nu și-au pus singure pe cap coronițe din carton menite să le arate superioritatea.

Și da – exact aceste redacții/jurnaliști ni i-au adus la putere pe Roșca, Ghimpu, Filat și muuuulți alți oameni despre care ne convingeau cândva că sunt oameni buni – mai buni ca alții. Asta așa, ca să înțelegeți de unde bate vântul.

GABRIEL CĂLIN