Dodon: Republica Moldova trebuie să continue promovarea unei politici externe echilibrate

Igor Dodon se arată convins că Republica Moldova trebuie să continue promovarea unei politici externe echilibrate și să fie în relații de prietenie cu toți partenerii.

Totodată, candidatul independent la funcția de Președinte spune că și în interiorul statului trebuie să fie pace și armonie. Despre aceasta Igor Dodon a vorbit într-un interviu pentru Europa Liberă, în cadrul căruia a prezentat și cei șapte piloni pe care se bazează platforma sa electorală.

Primul angajament este grija față de oameni. „Sunt pensionarii, este sistemul medical și este educația și avem planuri concrete ce trebuie să facem”, spune Dodon.

Cel de-al doilea ține de modernizarea satelor. Asta înseamnă implementarea programului „Drumuri bune pentru toți”, iluminarea și gazificarea localităților, salubrizarea, dar și aprovizionarea cu apă.

Al treilea obiectiv propus de Dodon este economia durabilă.

„Ideea mea – 16 platforme industriale în 16 centre raionale. Noi trebuie să mergem cu această abordare pentru următorii 4 ani și să fie câte o platformă industrială în toate raioanele Republicii Moldova”, spune Igor Dodon.

Un alt pilon important este statalitatea. „Un președinte al Republicii Moldova trebuie să țină la statalitatea țării sale și nu trebuie să pledeze pentru lichidarea statului. E logic”, a precizat candidatul.

Al cincilea lucru ține de modificarea Constituției. Igor Dodon propune micșorarea numărului de deputați în Parlament, să fie interzis traseismul politic și propune trecerea la stat prezidențial sau semi-prezidențial.

Al șaselea obiectiv – politica externă echilibrată. „Eu sunt pentru continuarea integrării europene, continuarea implementării Acordului de Asociere. Europenii ne-au ajutat foarte mult, dar eu sunt pentru relații bune și cu alți parteneri: Federația Rusă, Turcia, Statele Unite. De aceea pledez pentru o politică externă echilibrată și cu Estul, și cu Vestul”, a precizat Dodon.

Cel de-al șaptelea obiectiv propus de Igor Dodon ține de păstrarea și promovarea valorilor tradiționale ale moldovenilor.