Ceban, despre deciziile Comisiei: pentru a nu fi închise școlile, elevii trebuie să poarte măști la lecții

Cazurile de îmbolnăvire în rândul copiilor, dar și creșterea numărul de infectări cu Covid-19 a făcut Comisia specializată din cadrul Primăriei Chișinău să ia unele decizii de prevenire. 

Astfel, potrivit primarului general Ion Ceban, Comisia Extraordinară de Sănătate Publică a municipiului Chișinău a decis că vor fi redeschise în grădinițe grupele pentru copiii de vârsta 2-4 ani, care au frecventat instituția de învățământ preșcolar până la suspendarea activității pe motiv pandemic, asta în contextul în care medicii au explicat că riscul de îmbolnăvire este mai mic la copii. 

„Comisia a luat decizia de purtare permanentă a măștilor de la vârsta de 10 ani, începând cu clasa a 5-a în toate instituțiile educaționale din municipiu inclusiv la lecții. Cu privire la sistarea sau nu a transportului public, la fel, potrivit analizelor, dacă s-ar interveni la programul actual, riscul ar fi mai mare de îmbolnăvire, asta deoarece fluxul de persoane în transport ar fi mai mare în intervalul orelor permisive pentru circulație. Sperăm că în această lună să putem mări capacitatea numărului transportului public”, a precizat edilul. 

Ceban spune că numărul de persoane care se adună la un eveniment în spațiile închise nu trebuie să depășească de 50, iar cu privire la spațiile deschise, cei prezenți trebuie să păstreze distanța și toate măsurile recomandate, măști, dezinfectarea mâinilor.

În localuri, magazine, piețe, rămân aceleași măsuri, termometria și purtarea măștilor. În acest sens vor fi controale inopinate de către grupele intersectoriale”, a mai adăugat Ion Ceban. 

Amintim că în Republica Moldova au fost înregistrate peste 60 de mii de cazuri de infectare, iar rata cea mai mare este în capitală.