Rețineri la Cimitirul Sfântul Lazăr | Ceban: Mereu am optat pentru anihilarea corupției

După perchezițiile din această dimineață de la Cimitirul Sfântul Lazăr din Chişinău, primarul general Ion Ceban se declară ferm convins că asemenea acțiuni vor distruge corupția în municipalitate.

„Am declarat de la bun început că voi fi primarul, care luptă cu corupția și, chiar, am îndemnat să fiu informat personal dacă cineva cere sau dă mită unui funcționar/angajat al primăriei.

Mă refer la ultimele percheziții efectuate de către colaboratorii CNA la cimitirului Sfântul Lazăr din Chişinău”.

Ceban spune că fiecare trebuie să răspundă legal pentru acțiunile sale.

Amintesc că am semnat împreună cu conducerea CNA, un Acord de colaborare cu privire la combaterea corupției în cadrul Primăriei Chișinău”, a punctat edilul.

De precizat că șase persoane, dintre care şeful, adjunctul, contabilul, un maistru din cadrul administratiei cimitirului Sfantul Lazar al ÎM „Combinatul Servicii Funerare”, dar și alte persoane au fost reţinute.

Acestea sunt bănuite că ar fi pretins sume enorme de la oamenii, care urmau să-şi înmormânteze rudele, bani suplimentari taxei de stat. Doar în 3 luni, ar fi încasat peste jumătate de milion de lei (623 000 de lei) venituri ilicite. În afară de taxa de stat pentru un loc de veci (1051 de lei ), încasau plăţi suplimentare care se ridicau până la 5 000 sau 7 000 de lei. De asemenea, cei care voiau să rezerveze un loc la cimitir pentru familie sau rude, la fel trebuiau să plătească dublu faţă de taxa de stat de 4612 lei.

Menționăm, ofiţerii CNA au efectuat percheziţii pe 22 de adrese – la sediul administraţiei cimitirului „Sfântul Lazăr”, la domiciliile şi în birourile de serviciu ale bănuiţilor – şi au depistat probe relevante pentru dosar, inclusiv sume de bani, în diferită valută (în jur de 700 000 de lei). Şase persoane au fost escortate la CNA pentru audieri şi urmează a fi plasate în izolator pentru 72 de ore.