Ion Ceban: Elevii trebuie să revină la școală la 1 septembrie. Sunt mai multe scenarii

Primarul general Ion Ceban a venit cu mai multe informații cu privire la activitatea școlilor și grădinițelor, în cazul în care acestea se vor redeschide.

Este cert că deschiderea grădinițelor din capitală va avea loc în urma deciziei Comisiei Naționale Extraordinară de Sănătate Publică. Anterior, în urma chestionării părinților, care au copii la grădiniță, în prima etapă 66% au spus că vor ca micuții lor să vină la grădiniță, iar în a doua etapă, 51% s-au exprimat pozitiv în acest sens. Respectiv, pentru confortul și asigurarea securității atât a copiilor, cât și a angajaților, noi vom veni cu scheme de încadrare a acestora”, a declarat primarul.

Astfel, în prima etapă, în mod obligatoriu, vor veni doar copiii din grupa pregătitoare, asta va dura o săptămână, în funcție de recomandările specialiștilor. Și deja, săptămânal, va urma să se încadreze și celelalte categorii de copii, astfel, „ca să nu facem presiune foarte mare asupra personalului și vom monitoriza situația pentru a preveni îmbolnăvirile”.

Cât privește revenirea elevilor la școală, Ceban afirmă că municipalitatea este pregătită pentru ca acestea să activeze de la 1 septembrie.

Sunt mai multe scenarii de reîncadrare a copiilor. Posibil, că în mun. Chișinău vor fi în 2 schimburi. Deja categoriile, cum va fi împărțită clasa, depinde de managerii fiecărei școli. Noi trebuie să reluăm procesul educațional. Știu că există riscuri, dar dezvoltarea copiilor nu poate să stagneze. Municipalitatea depune tot efortul”, a conchis edilul.

Amintim că grădinițele din capitală au trecut la un alt nivel în lupta cu Covid-19, asta după ce acestea au fost parțial reparate și dotate cu echipamente împotriva Covid-19. Despre aceasta a vorbit primarul general Ion Ceban în cadrul vizitei sale la două instituții preșcolare din capitală.

„Începem cu pregătirile pentru a fi redeschise grădinițele din punct de vedere a dotărilor necesare, cu echipament, dezinfectant și tot ce este necesar. Au fost pentru asta alocate 4 milioane de lei. A fost procurate absolut pentru toate instituțiile preșcolare aceste lucruri și în mod normal, ar trebui pentru o perioadă de timp, două luni de zile cel puțin, să ajungă în cazul în care își reiau activitățile parțial sau integral”, a punctat Ion Ceban.