Chicu explică de ce statistica infectării cu COVID-19 în rândul personalului medical este mai mare decît în alte state

Statistica infectării cu COVID-19 în rândul personalului medical în Republica Moldova include toți angajații din instituțiile medicale, în comparație cu alte state care au luat în calcul doar medicii și asistenții medicali. Premierul Ion Chicu a anunțat, în cadrul unei conferințe de presă, că țara noastră a mers pe o statistică totală, față de alte state care au elaborat o statistică diferențiată.

În Republica Moldova, spre deosebire de multe state, statistica personalului medical include absolut toți angajații instituțiilor medicale: medici, dar și paznici, bucătari, șoferi de ambulanță, etc.”, a spus Chicu.

La ziua de astăzi, în țara noastră sunt raportate 1344 de cazuri de infectări în rândul personalului medical, dintre care 337 sunt medici, 572 – asistenți medicali, 282- infirmieri și 153 – personal auxiliar. Rata de infectare doar a medicilor și asistenților medicali în Moldova este de 19,6%.

În România situația este mai bună cu 14,28% de medici infectați, doar în Suceava numărul personalului medical infectat este cât aproape jumătate ca în Republica Moldova. În Spania rata de infectare a medicilor este de 19%, Belarus – 13%, Ucraina -19%, Italia – 11%, Kazahstan – 28,6%.

Premierul moldovean a precizat că, de la începutul pandemiei, spitalele din țara noastră nu au fost dotate cu echipamentul corespunzător acestei maladii.

Echipamentul din instituțiile medicale din Moldova nu a corespuns situației epidemiei”, a spus Chicu.