INVESTIGAȚIE: Presa a promovat un fake de zile mari! Războiul CANDU-ȘOR vs PLATON în plină desfășurare

Nadejda Roscovanu

Jurnalistul Gabriel Călin Pe canalul său de telegram (https://t.me/gabrielcalin/, publică o investigație prin care demonstrează că mai multe surse media cu o reputaie relativ bună (Deschide.md, Ziarul Național, Diez.md, etc) au distribuit informații fake.

Este vorba despre cel puțin două știri în care este vizat interlopul Platon. Iar comanda a venit centralizat, dă de înțeles jurnalistul, din zona grupului de interese Candu-Șor, cel puțin executorii sunt cei care au muncit cândva pentru Vladimir Plahotniuc.

Potrivit investigației, site-urile New York Globe și London Globe la care fac trimitere articolele distribuite de către presa de la Chișinău sunt site-uri fake, create pentru dezinformare și au furat identitatea unui ziar american dispărut încă în 1923:

New York Globe, un site prezentat de presa de la Chisinau ca fiind o cunoscuta publicatie din SUA, la numai cateva zile de la lansarea informatiei potrivit căreia Platon ar putea iesi dupa o intelegere cu Dodon, publică un material despre acest lucru. Si presa noastra de la Chișinău preia. Cum preia, va zic acus.

Jurnalistul aduce dovezi clare că site-urile nu sunt nici pe departe ceea ce pretind a fi, iar presa de la Chișinău nici nu a încercat să verifice ce publică – pentru că ar fi fost plătită să o facă.

Site-ul e facut pe platforma wordpress si are doar câteva zeci de articole (vreo 60). Deci e un site care a furat identitatea unui ziar disparut în 1923.
Asta nu i-a oprit pe jurnaluștii moldoveni să publice acest fake news. Da cum să-i oprească dacă au primit articolul centralizat, de undeva din zona Televiziunii Centrale a lui Șor și Candu, mai bine zis de la o contoră de băieți bine antrenați pe timpul lui Plaha.

Potrivit jurnalistului, este imposibil ca articolele să fi fost preluate din întâmplare, pentru că despre existența acestor site-uri fake nu cunosteau decat autorii, deci cele două știri de pe New York Globe și London-Globe au fost distribuite centralizat și la comandă. Și cel mai interesant este că se întâmplă în timpul Stării de Urgență – perioadă în care organele de forță au promis că vor veghea și vor combate fake-news-urile.

Apropos, interesant va fi să aflăm și opinia Consiliului Coordonator al Audiovizualului despre activitatea TVC (Televiziunii Centrale), controlate de Șor, care a distribuit aceste informații false.

Cert este că lupta dintre grupul Candu-Șor și Platon a intrat în fază avansată, iar o eventuală eliberare al deținutului Platon i-ar crea mari probleme, mai ales lui Șor, nu degeaba apeleză la acest tip de dezinformare.