Chicu, în Parlament: Fără împrumuturile externe, Republica Moldova va intra în incapacitate de plată a salariilor și pensiilor

Premierul Ion Chicu susține că fără împrumuturile externe, începând cu lunile mai-iunie, Republica Moldova va intra în incapacitate de plată a salariilor și pensiilor. Declarația a fost făcută în Parlament în timpul prezentării proiectului de lege pentru ratificarea Acordului dintre Guvernul Federației Ruse și Guvernul Republicii Moldova privind acordarea Guvernului Republicii Moldova a unui împrumut financiar de stat în mărime de 200 de milioane de euro.

”Scopul acestui împrumut este de a finanța necesitățile bugetului. Fără aceste împrumuturi, din lunile mai-iunie, Republica Moldova  nu va avea posbilitate să achite pensii și salarii, inclusiv pentru medici”, a declarat șeful Guvernului. 

Premierul a specificat că împrumutul rusesc va acoperi jumătate din creșterea deficitului bugetar. 

”Aceasta ne va permite asigurarea cheltuielilor prioritare incluse în bugetul public național”, a spus Chicu. 

Potrivit premierului, acest acord nu comportă riscuri nici financiare, nici politice. 

”Moldova nu își asumă niciun angajament decât să restituie aceste 200 de milioane de euro”, a declarat premierul. 

Împrumutul rusesc va fi oferit în 2 tranșe a câte 100 milioane euro fiecare cu o rată a dobânzii anuale de 2%. Prima tranșă urmează să fie debursată în termen de 30 zile de la intrarea în vigoare a Acordului, iar a două tranșă nu mai târziu de 31 octombrie 2020.