COVID în Moldova a ajuns la 591 cazuri și 9 decese: ultima victimă a fost răpusă astăzi

Până astăzi, 4 aprilie curent, în Republica Moldova au fost confirmate 591 cazuri de infecție cu noul tip de Coronavirus, dintre care 502 cazuri cu transmitere locală și 89 cazuri de import. În Transnistria, au fost confirmate 35 cazuri de infecție cu noul tip de Coronavirus.

Aastăzi a fost înregistrat un deces la un pacient de 79 ani confirmat cu infecţia COVID-19, care a fost internat la Spitalul Clinic Republican pe data de 28 martie curent, în stare gravă. Pacientul suferea şi de alte maladii cronice. În total sunt 9 cazuri de deces în RM.

La fel, astăzi urmează să fie externat un pacient de 22 ani, tratat de COVID-19, la Spitalul Clinic de Boli Infecţioase “Toma Ciorba”.

La moment, 67 de persoane infectate de COVID-19 sunt în stare gravă, 209 pacienți sunt în stare de gravitate medie și 243 de persoane în stare satisfăcătoare.

Începând de astăzi, vor fi activate noi instituții spitalicești pentru internarea persoanelor suspecte și confirmate cu infecția COVID-19 : Spitalul de Stat, SR Hâncești și SR Anenii Noi.

Potrivit directorului Agenţiei Naţionale de Sănătate Publică, Nicolae Furtună, la ora actuală se conturează 3 teritorii de risc sporit de infecție cu COVID-19, mun. Chişinău – 39% din toate cazurile de infectare cu COVID-19, raionul Ştefan Vodă, 14% și Soroca – 12%.

Nicolae Furtună s-a referit şi la cazurile de infectare în rândul lucrătorilor medicali. Acesta a afirmat că marea majoritate nu sunt legate direct de acordarea asistenţei medicale pacienţilor, fiind vorba de contacte în familie şi ulterior, în colectivul de muncă.

Astfel, la ziua de azi, sunt înregistrate 148 de cazuri de infectare a lucrătorilor medicali, dintre care : 31 cazuri la Ștefan Vodă (transmitere comunitară, nici o persoană nu a fost infectată în cadrul prestării serviciilor medicale), 50 cazuri – Soroca (în urma anchetei epidemiologice doar în 4 cazuri a fost constatată legătura cu prestarea serviciilor medicale, în restul cazurilor transmitere comunitară), 8 cazuri – Spitalul de psihiatrie (transmitere habituală, comunitară), 8 cazuri – instituții medicale private, farmacii – 2 cazuri, celelalte cazuri sunt înregistrate în cadrul instituțiilor medicale municipale și raionale.

Menționăm că, doar în 30 cazuri, infecția cu COVID-19 este asociată cu prestarea asistenței medicale, cifra se actualizează. Conform datelor ANSP, la ora actuală, în Republica Moldova, perioada medie de incubaţie a infecţiei cu noul Coronavirus (contactul cu agentul patogen şi termenul de dezvoltare a simptomelor) este de 6 zile, iar rata de contagiozitate (R0) – rata de infectare de la o persoană la alta, este de 2,6, media globală situându-se între 1,5-3,5.

Potrivit specialiştilor, în contextul unei rate de contagiozitate de 2,6 şi a perioadei medie de incubaţie de 6 zile, se prognozează ca până la sfârşitul lunii mai să fie înregistrate 31 mii cazuri de infectare cu COVID-19 în Republica Moldova.

Specialiştii atenţioneză, că dacă vor fi respectate măsurile stricte de izolare şi recomandările autorităţilor, rata de contagiozitate ar putea scădea la 1,5, ceea ce înseamnă că numărul de cazuri înregistrate se va reduce, la fel şi povara asupra sistemului de sănătate. De asemenea, morbiditatea s-ar putea diminua, aproximativ de 10 ori.

În acest context, Viorica Dumbrăveanu a venit cu un apel repetat ca să fie respectate toate măsurile de prevenire şi control a infecţiei COVID-19, impuse de autorităţi.

-Stați acasă! Evitați la maxim posibil locurile publice;

-Dacă sunteți nevoiți să ieșiți din casă, păstrați distanța socială de minim 1 m;

-Cei care au revenit din țările cu risc sporit de infecție sau au contactat cu o persoană infectată, autoizolați-vă la domiciliu pentru 14 zile, inclusiv de membrii familiei și contactați medicul de familie. Măsurați temperatura corpului de 3 ori pe zi;

-Spălați-vă cât mai des pe mâini cu apă și săpun;

-Respectați eticheta tusei (în șervețel de unică folosință sau pliul cotului);

-La primele simptome de boală, precum: tuse, febră, eliminări nazale, apelați de urgență Serviciul 112. Apelați la 0 80012300 pentru orice întrebare legată de COVID-19 și informați-vă doar din surse oficiale.