Al doilea DECES din cauza COVID în R. Moldova

Al doilea deces din cauza infecției Covid-19 s-a înregistrat pe teritoriul Republicii Moldova. Este vorba despre un medic, care activa  la Serviciul de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească, în vârstă de 79 ani.  Aceasta s-a îmbolnăvit pe data de 19 martie, iar pe 24 martie a fost internată la Spitalul Clinic Republican, în stare gravă.  Pacienta suferea de mai multe boli cronice (diabet zaharat, insuficiență cardiacă, hipertensiunea arterială).

„Exprim condoleanțe familiei și recunoștință pentru faptul că EA este eroul sistemului medical, a salvat vieți și a contribuit la îmbunătățirea sistemului de sănătate, pe parcursul a 35 de ani”, a menționat ministrul Viorica Dumbrăveanu.

Aceasta a făcut un apel public pentru întreaga societate: ”Astăzi  Republica Moldova se confruntă cu o provocare mondială COVID-19, ceea ce depinde de fiecare dintre noi acum, este cum această infecție ne va afecta pe noi, familiile noastre, cei dragi nouă, țara în care trăim. Depinde de noi cît de repede vom depăși această criză”.

La momentul actual sunt 177 persoane confirmate cu virusul COVID-19, dintre care 52 de cazuri de import (Italia, Marea Britanie, Franța, Elveția, Rusia, Ucraina, România, Cehia și Germania), 125 cazuri cu transmitere locală (Chișinău, Hâncești, Soroca, Ialoveni, Ștefan Vodă, Căușeni, Cahul, Anenii Nou, Râșcani, Sângerei, Cantemir, Orhei, Taraclia, Strășeni) și 9 cazuri din regiunea transnistreană.

Astfel, la Spitalul Toma Ciorbă sunt internate 25 de persoane în stare gravă, 60 de pesoane – gravitate medie și 44 stare satisfăcătoare.

La Spitalul pentru Boli Contagioase pentru Copii sunt în continuare internate 10 persoane, 8 copii și 2 adulți, dintre care 4 persoane gravitate medie și 6 persoane în stare satisfăcătoare. În cadrul Spitalului Clinic Republican sunt internați 10 pacienți, dintre care 2 de gravitate medie și 8 cu evoluție gravă.

La Clinica pentru copii „Emilian Coțaga” este internată o mamă, starea de sănătate fiind de gravitate medie.

La Spitalul Clinic al Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale sunt internate 14 persoane dintre care 4 de gravitate medie și 10 în stare de sănătate satisfăcătoare.

“Sperăm că în săptămâna care vine vom înregistra o scădere a numărului de persoane infectate cu virusul COVID-19. Este o săptămână de odihnă, de aceea solicit ca fiecare dintre noi să stea acasă! Abțineți-vă de la călătorii și vizite, în special contactul cu persoanele din grupul de risc. Epidemia ia amploare și ea poate fi stopată doar prin responsabilitatea fiecăruia dintre noi”, a accentuat Viorica Dumbrăveanu.

Reamintim că, în cadrul ședinței Comisia pentru Situații Excepționale din data de 26 martie, au fost luate mai multe măsuri, pentru a administra criza epidemiologică și a atenua efectele ei: Zilele 30 martie – 2 aprilie se declară zile de odihnă pentru toate unitățile din sectorul bugetar, cu excepția instituțiilor medico-sanitare și din domeniul securității naționale. Interzicerea aflării, în locuri publice, în grupuri mai mari de 3 persoane, cu excepția grupurilor constituite din membrii familiei, concubine sau alte persoane ce reprezintă calitatea de reprezentant legal al unuia din membrii familiei.