Compania FlyOne, amendată: a adus în Moldova doi turiști, încălcând măsurile de profilaxie

UPDATE // Conform Dispoziției nr.2 din 20 martie 2020, s-a autorizat trecerea frontierei de stat și tranzitarea teritoriului Republicii Moldova a doi cetățeni ucraineni, sosiți pe Aeroportul Internațional Chișinău, pe data de 18 martie, cu ruta operată de compania aeronautică Fly One. În acest sens, Poliția de Frontieră a asigurat escortarea persoanelor până la punctul de trecere comun Palanca-Maiaki-Udobnoe, de unde au fost preluate de către autoritățile ucrainene.

Compania aeriană FlyOne a fost amendată contravențional pentru încălcarea măsurilor de profilaxie. Conform unui comunicat al Poliției de Frontieră, „cu ruta Sharm-El-Sheikh – Chișinău, compania aeriană „Fly One” SRL a adus în Republica Moldova doi cetățeni ai Ucrainei. A fost efectuat zbor charter, în data de 18 martie curent, cu scopul de reîntoarcere doar a cetățenilor moldoveni, aflați la odihnă în Egipt.

Astfel, pentru ignorarea prevederilor pct.6, subpct.4 al Hotărârii menționate, în privința companiei aeriene a fost întocmit proces-verbal cu privire la contravenție în baza art.761 alin. (1) Cod Contravențional „Nerespectarea măsurilor de profilaxie, prevenire și/sau combatere a bolilor epidemice, dacă aceasta a pus în pericol sănătatea publică”, cu aplicarea amenzii în mărime de 1000 de unități convenționale, ce constituie 50 000 lei”, se spune în comunicat.

Amintim că, din 17 martie curent, a fost SISTAT TRAFICUL AERIAN prin punctul de trecere a frontierei Aeroportul Internațional Chișinău, indiferent de direcție intrare sau ieșire din Republica Moldova. A rămas posibilă doar efectuarea unor zboruri private/charter, pentru a permite autorităților din Republica Moldova, dar și altor state, de a evacua cetățenii săi din zonele afectate de noul Coronavirus.

Totodată, începând cu data de 17 martie 2020, se interzice autorizarea trecerii frontierei de stat a cetățenilor străini pe sensul de intrare în Republica Moldova. Această restricție nu se referă la cetățenii străini și apatrizii domiciliați sau cu ședere permanentă/temporară, conducătorii auto și personalul de deservire a mijloacelor de transport, care efectuează transportarea mărfurilor, echipajele aeronavelor/navelor și brigăzilor garniturilor de tren.

La fel, excepție fac membrii misiunilor diplomatice şi ai oficiilor consulare acreditate în Republica Moldova, ai organizaţiilor/misiunilor internațional și membrii de familie ale acestora. Intrarea în Republica Moldova a altor categorii de cetățeni străini se va autoriza urmare a coordonării cu Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene.