MAIA A PICAT REPETIȚIA GENERALĂ

presedinte.md

Ceea ce s-a întâmplat la Hâncești nu a fost nimic altceva decât repetiția generală înainte de alegerile prezidențiale din toamnă. Dacă cineva crede că la Hâncești a luptat Stamate cu Gațcan – greșește. În locul lor puteau fi doi saci de cartofi, doar că pe unul era sa fie steluța iar pe altul scris PAS – rezultatul era sa fie același.
Nu au contat nici măcar Materialele compromițătoare scurse în ultima săptămână prin site-urile finanțate regește din Bugetul public al României. Nu a contat nimic din ceea ce spuneau canidații în localitățile din Hâncești. A contat doar un lucru – ăsta e a lui Dodon, iar asta a Maiei. Diferenta – 7.02%.


Greșesc si mai mult cei ce cred că daca ar fi existat turul 2, lucrurile s-ar fi schimbat cumva în folosul Maiei. Pentru că, spun ei, voturile lui Andrei ar fi trecut la Maia. Bun, dar nu chiar, or cei ce au votat pentru candidatul susținut de Andrei, au votat împotriva aroganței lui Maia. Aceste tabere nu se vor mai inghiti niciodata în realitate, fix cum nu se înghițeau cei din PLDM cu PD-ul și cu PL-ul.


Dar să revenim. Dacă recalculăm un eventual tur 2 și acceptam prin absurd că voturile obținute de Andrei ar fi mers la Maia am obține (32,43%+12,76%), atunci trebuie să recalculăm și voturile PD-ului care cu siguranță spre Dodon erau să se îndrepte (39,45%+12,89%). Deci diferența de 7.02% s-ar mai fi mărit cu cîteva zecimi.

Și acesta este scenariul cel mai pozitiv pentru Maia, pentru că defapt votantii lui Andrei și cei ai Maiei nu se suferă unii pe alții, pe când PDM-ul și PSRM-ul sunt cam din aceeași poveste. De astăzi – o poveste de dragoste guvernamentală. Dacă mai luăm în calcul că totul s-a desfășurat pe circumscripția Hâncești, care nu a fost niciodată de orientare pro-estică, atunci lucrurile devin foarte clare în ceea ce ține de viitorul scor pe care îl va lua Dodon la alegerile din toamnă.


Îmi veți reproșa probabil că nu am băgat în calcul voturile unioniștilor. Dar cine îi mai ia în calcul? Poate responsabilul de garajul primăriei care mai găsește pe acolo urmele lăsate de chefurile cu discuri ale lui Dorin.


Normal că se va încerca consolidarea dreptei înainte de alegerile din toamnă. Dar faptul că Maia și Andrei vor apărea iar în poze alături nu înseamnă că greața dintre cele două tabere va dispărea. și indiferent de care va fi candidatul comun, acesta nu va putea miza pe toată susținerea votanților celuilalt partid. Asta fără să mai spunem de faptul că nu va exista un candidat comun.


Și aici vă rog să fiți atenți: nu am pomenit nimic despre handicapurile majore cu care va porni fiecare dintre cei doi favoriți.


Totul se va decide în turul doi. Ca la Chișinău. Fix ca la Chișinău.

GABRIEL CĂLIN