Din cauza blocajului din CMC, Ion Ceban va semna o dispoziție de creare a grupului de lucru, care va analiza procurarea celor 100 de autobuze

chisinau.md

Primarul general Ion Ceban va semna o dispoziție prin care va iniția crearea unui grup de lucru, care va analiza procurarea celor 100 de autobuze pentru capitală. Această decizie vine după ce Ceban s-a ciocnit de un blocaj din partea Consiliului Municipal Chișinău.

Mi se pare un comportament iresponsabil și copilăresc. Voi semna astăzi o dispoziție privind crearea unui grup de lucru. O să propun ca din acest grup să fie și consilieri din fracțiuni, dacă vor. Dacă nu vor prin CMC, vor face prin dispoziție. Aici cineva protejează rutele de microbuz”, a declarat primarul general Ion Ceban.

Ion Ceban a declarat că unii consilieri nu au ieșit încă din campania electorală și că deja aceasta ședință CMC este a doua consecutivă, unde se face politică, dar nu se vorbește despre probleme oamenilor.

Potrivit lui Ceban, această decizie a fost necesar pentru a schimba situația din capitală, dar și din parcul de autobuze, unde sunt unități de transport în stare deplorabilă. Spre exemplu, cel mai vechi autobuz din cadrul Parcului Urban are peste 22 de ani și 2 milioane de km parcurși. Autobuzul are trei termene depășite de exploatare, dat fiind faptul că termenul de exploatare este de 8 ani. Din cele 143 de unități pe care le avem, 100 au termenul depășit. Doar 31 de autobuze dispun de aparat de aer condiționat, iar anul acesta potrivit informațiilor urmează să fie scoase din utilizare 17 unități de transport.

Amintim că astăzi, Ceban a propus repetat Consiliului Municipal Chișinău votarea deciziei de crearea a grupului de lucru cu privire la inițierea procesului de procurare a celor 100 de autobuze.

Joia trecută, Consiliul Municipal Chișinău nu a susținut acest proiect. Cele 100 de autobuze este o combinație potrivită între preț și calitate. Procentul pentru creditul luat de la bancă urmează să fie mai mic de 8%, pentru că partea Belarusă ne va compensa 3,66 la sută din sumă.