COVID | Primarul Capitalei cere instituțiilor să ia toate măsurile de siguranță

Capitala este în alertă, după înregistrarea primului caz de infectare cu coronavirus. În ședința operativă a serviciilor primăriei capitalei de astăzi, Ion Ceban a rugat șefii de direcții, dar și angajații din toate structurile municipale, maximă responsabilitate.

Primarul solicită să se întreprindă toate măsurile de siguranță: să fie dezinfectate încăperile, unde îndeosebi vin zilnic multe persoane, să se poarte măști și bahile. În spitale să se anunțe regim de carantină ce ar presupune limitarea accesului vizitatorilor. Să fie amplasate dozatoare cu dezinfectant pentru mâini în locuri vizibile.

Ceea ce ține de măsurile care trebuie luate în instituțiile educaționale, Ceban a rugat ca în toate școlile și grădinițele să se aplice măsurile de dezinfecție și aerisire a încăperilor.

„Copiii să fie îndemnați să se spele cât mai des pe mâini. Să fie desfășurate lecții tematice de informare. Să fie efectuat triajul epidemiologic matinal al elevilor pentru a depista copiii cu manifestări suspecte la virus.

La fel, am solicitat să fie amânate evenimentele culturale, matineele dedicate primăverii, îndeosebi cu participarea persoanelor din afara instituției. Rugăm părinții să evite să intre în grădinițe și școli, iar copiii să fie întâlniți la intrare.

Totodată, să se evite organizarea deplasărilor, călătoriilor elevilor, studenților și angajaților din instituțiile de învățământ în afara țării”, a declarat primarul general în cadrul ședinței de astăzi.

Primarul general a venit cu o solicitare către agenții economici, să vină cu măsuri de informare a populației în spațiul pe care îl dețin, spre exemplu magazine, terenuri de joacă, restaurante. Să folosească mai multe soluții dezinfectante pentru a șterge suprafețele.

„Plus, am solicitat să fie instalate mai multe dozatoare cu dezinfectant cu alcool. În acest sens am pregătit un apel public către reprezentanții mediului privat și non-guvernamental, care va fi publicat astăzi și conține recomandări cu privire la angajatori, angajați, dar și clienți. Apelul presupune: Să fie dezinfectate cu regularitate birourile, suprafețele și obiectele, să fie informați angajații, persoanele care tușesc sau au febră să stea acasă, să dispună de măști, șervețele de hârtie, să încurajeze spălarea regulată a mâinilor, să fie amânate după posibilitate deplasările.

Rămân în vigoare măsurile anunțate anterior, ca în transportul public să se facă dezinfecția fiecărui mijloc de transport, după fiecare rotație. Această practică rugăm să fie preluată de toți transportatorii de călători”, a precizat acesta.

La capitolul informare, primarul a dispus ca în transportul public (troleibuze), să fie difuzat un spot video informativ cu privire la regulile de protecție împotriva infecției. Totodată au fost tipărite în colaborare cu Organizația Mondială a Sănătății, 300 de mii de fluturaşi cu informații și recomandări care vor fi distribuite cetățenilor pe diferite căi.

„Începând cu ziua de astăzi, în troleibuze va fi difuzat şi un spot audio la fel cu informații și recomandări privind prevenirea Covid – 19, realizat de Primăria Chişinău în colaborare cu Radio Moldova. Am solicitat ca situaţia să fie monitorizată de viceprimarul Angela Cutasevici. În caz de urgenţă, să fie convocați toți responsabilii la orice oră de zi sau noapte. Aceste cazuri nu trebuie să aștepte o oră anumită. Noi suntem în legătură permanentă cu Ministerul Sănătăţii şi instituţiile responsabile”, a conchis primarul.

Amintim că în Republica Moldova a fost înregistrat primul caz de îmbolnăvire cu coronavirus. Este vorba de o femeie, care a venit din Italia. În acest context, ieri seara, Italia a intrat în carantină, iar drept consecință, mai multe curse de avion spere Moldova și din RM spre Italia au fost anulate.