Precizarea Ministerului Sănătății privind internarea pacientei cu COVID-19 la Spitalul Republican

today.md

Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale vine cu informații suplimentare în privința pacientei diagnosticate cu virusul Coronavirus de tip nou. Starea acesteia rămâne a fi gravă, dar stabilă.

Referitor la revolta apărută după internarea pacientei în Spitalul Republican, Ministerul menționează:

„Conform recomandărilor OMS și ordinului MSMPS nr 222 din 04.03.2020, pacienții adulți, depistați cu infecția Coronavirus de tip nou, cu forme ușoare și medii, sunt tratați în cadrul Spitalului de Boli Infecțioase “Toma Ciorbă”, însă cei care prezintă complicații grave sunt internați la Spitalul Clinic Republican (SCR).

Pacienta respectivă a fost internată primar în cadrul Spitalului de Boli Infecțioase “Toma Ciorbă”. Ulterior, odată cu agravarea stării de sănătate, aceasta a fost transferată în secția Reanimare și terapie intensivă a SCR. Pacienta este izolată în boxa de reanimare.

Tot personalul medical care acordă asistență medicală pacientei este echipat cu echipament de protecție individuală. Intrarea în secția Reanimare este securizată și separată. Medicii din SCR au fost instruiți suplimentar la capitolul control al infecțiilor și managementul clinic al pacientului cu COVID-19”, se menționează într-un comunicat al instituției.

Amintim că, femeia a revenit sâmbătă în R. Moldova la bordul cursei Wizzair, W6 3796, Milano-Chișinău. Moldoveanca de 48 de ani a fost preluată de la Aeroport, de către serviciul 112, pe un coridor separat, fiind în stare de sănătate gravă: bronhopneumonie bilaterală, insuficiență respiratorie acută, febră, tuse, slăbiciune generală.

Aceasta suferă de mai multe boli cronice: diabet zaharat, supraponderare de gradul 2 și hipertensiune.