Ion Chicu, despre mecanismul de scutire a cetățenilor de la plata pentru miliardul furat

gov.md

Premierul Ion Chicu a explicat, după ședința Guvernului, cum va fi aplicată în practică inițiativa prezidențială prin care se propune scutirea cetățenilor de plata datoriei pentru miliardul furat din sistemul bancar.

Șeful Guvernului susține că o parte din creditul de 20 de miliarde de lei va fi achitat din profitul Băncii Naționale a Moldovei (BNM). 

Este vorba despre achitarea a 50 % din profitul BNM în bugetul de stat, care în final înseamnă o compensare a cheltuielilor bugetului pentru deservirea valorilor mobiliare de stat emise pentru a garanta creditele aferente furtului miliardului”, a spus premierul.

Chicu a reiterat că acest mecanism a fost discutat și cu experții Fondului Monetar Internațional. Potrivit calculelor, în acest an, cetățenii vor fi scutiți de plata a 215-225 de milioane de lei din această datorie.

Pentru 2020, suma compensată va fi 215-225 de milioane de lei. Dacă estimăm profitul respectiv și îl înmulțim la anii care au rămas pentru deservirea acestei datorii, ieșim la o sumă de 5-6 miliarde de lei”, a declarat premierul.

Președintele țării, Igor Dodon, a anunțat, despre lansarea unei inițiative prezidențială care să scoată povara fiscală de pe umerii cetățenilor pentru compensarea ”furtului miliardului” din sistemul bancar din Moldova.

”Am ieșit cu inițiativa prezidențială pentru a găsi o modalitate ca sumele puse pe spatele cetățenilor să le reducem sau să le excludem. Am găsit soluția să reducem această povară cu 5-6 miliarde de lei”, a declarat Dodon.

Proiectul de lege urmează să fie votat de Parlament.