Armașu consideră “echilibrată” propunerea lui Dodon

Propunerea de astăzi a președintelui Igor Dodon privind diminuarea „cu 5-6 miliarde de lei”, bani proveniți din profitul obținut de Banca Națională a Moldovei (BNM), a poverii puse pe seama cetățenilor R. Moldova, obligați să întoarcă timp de 25 de ani miliardul sustras din sistemul bancar, a fost discutată cu Fondul Monetar Internațional, susține guvernatorul Octavian Armașu.

Șeful BNM a declarat pentru Ziarul NAȚIONAL că această soluție este „echilibrată”, dar va fi necesară modificarea Legii cu privire la Banca Națională a Moldovei.

„Distribuirea parțială a profiturilor Băncii Naționale a Moldovei a fost discutată de BNM, Guvern și Fondul Monetar Internațional și, în condițiile agreate, corespunde standardelor internaționale în domeniul capitalizării băncilor centrale. Soluția este una echilibrată și va permite acumularea graduală a capitalului Băncii Naționale, necesar pentru exercitarea mandatului său, precum și diminuarea poverii asupra bugetului de stat prin distribuirea de profit către acesta. O asemenea distribuire este posibilă prin modificarea Legii cu privire la Banca Națională a Moldovei, în sensul introducerii unui model de distribuire etapizată și parțială a profitului către bugetul de stat până la atingerea nivelului de 10% al capitalului BNM. Aceasta ar fi conformă practicilor internaționale și ar putea asigura echilibrul dintre distribuirea profiturilor către bugetul de stat și capitalizarea graduală a Băncii Naționale”, ne-a spus guvernatorul Octavian Armașu. 

Menționăm că reprezentanții opoziției au criticat acest anunț al președintelui. Vicepreședintele Parlamentului Alexandr Slusari l-a acuzat pe Dodon că nu ar fi interesat de recuperarea banilor furați din sistemul bancar, pentru că nu a susținut propunerea privind impunerea unui moratoriu asupra legii care obligă cetățenii R. Moldova să întoarcă banii sustrași din sistemul bancar, iar din acest motiv a venit cu soluția ca o parte din furt să fie acoperit din profitul anual obținut de Banca Națională a Moldovei.

Totodată, fosta ministră a Finanțelor, Natalia Gavriliță, crede că „manevra lui Igor Dodon cu așa-numita ușurare a poverii din Legea miliardului este de fapt scoaterea banilor din rezervele BNM, pentru a finanță cheltuielile enorme ale guvernării în an electoral”.

sursa:ziarulnational.md