CINE A STAT ÎN SPATE | Turcii au fost executați totuși de Plahotniuc? (ANALIZĂ)

Declarațiile de miercuri ale Procurorului General Stoianoglo, vizavi de expulzarea profesorilor turci de la liceul Moldo-Turc pun punct în discuțiile despre cine este autorul acestei fărădelegi. 

Deși speculații exista multe, lucrurile trebuie privite prin prisma dovezilor, iar dovezile adunate de procurori arată că ordinile directe au fost date de șeful SIS-ului, Vasile Botnari, care a și recunoscut acest lucru în cadrul anchetei și consideră că a acționat legal, în interesele securității statului.

În acea perioadă SIS-ul se supunea nimănui altcuiva decât lui Vladimir Plahotniuc. Ca și întreaga țară dealtfel. Deși opoziția și-ar dori acum ca vina să o poarte Dodon, pentru că asta ar reduce mult din credibilitate și simpatiile electorale, Chiril Moțpan, cel care s-a ocupat de investigația parlamentară, îl absolvă practic de vină pe președinte. 

Acesta a declarat ieri în cadrul unui talk show la TV8 că în dimineața zilei în care profesorii au fost ridicați, cel puțin trei șefi ai structurilor de forță și drept s-au întâlnit într-o ședință fulger pentru a-și coordona acțiunile. Toți oameni ai liderului democrat, oligarhul plahotniuc: ministrul Alexandru Jizdan, procurorul Eduard Harunjen și securistul Vasile Botnari. După întîlnirea din dimineața zilei de 6 septembrie au urmat reținerile celor șapte cetățeni turci. 

Această înâlnire despre care a povestit deputatul din PPDA, Moțpan, face ca să nu mai încapă nici o îndoială că totul a fost făcut cu aprobarea și chiar la îndemnul lui Plahotniuc.

Un alt moment important este că anterior, în toamna lui 2017, la Ankara, Plahotniuc s-a întâlnit cu Erdogan, care ar fi putut cere expulzarea încă atunci. Din lipsa totală de aliați pe plan internațional, Plahotniuc nu avea cum să refuze președintele unei țări atât de influente, economic vorbind, mai ales că el, Erdogan, este un apropiat al președintelui rus Putin, de care visa atât de mult să se apropie și Plahotniuc. Revenit în țară, cu siguranță a discutat la acest capitol cu șefii săi din sistemul de drept, iar înainte de vizita lui Erdogan în octombrie 2018, a decis să realizeze promisiunea. 

În timpul acelei vizite Erdogan s-a întâlnit cu Plahotniuc, care i-a raportat despre acțiunile întreprinse împotriva profesorilor turci. Alt motiv de întîlnire, Erdogan nu avea cu un personaj care nu deținea la acel moment nici o funcție în stat. 

În acest context merită să amintim faptul că, întâmplător sau nu, după vizita la Ankara a lui Plahotniuc, în același an școlar , înainte de arestul și expulzarea profesorilor turci, Andrian Candu speakerul Parlamentului Republicii Moldova, finul de cununie a lui Plahotniuc, a decis să-și mute la altă instituție de învățământ copilul care făcea studiile la Liceul Orizont. 

Faptul că anumiți oameni știau ce va urma vorbește mult despre cine e comanditarul expulzării/deportării/extrădării (nici măcar oamenii legii din Moldova nu au găsit deocamdată o formulă corectă care să exprime legal cele întâmplate).

Puse cap la cap, toate aceste informații duc cu gândul spre un singur personaj, care în acest moment nu se află în țară și pentru care va răspunde cel ce a oficializat toată schema – securistul Botnari, omul său de încredere.