Un șomer din Căuşeni „rezolva” dosare cu „ajutorul” procurorului „Ghena”

Un tânăr şomer din Căuşeni a fost reţinut pentru 72 de ore de către Centrul Naţional Anticorupţie şi procurori într-un dosar de trafic de influenţă.

Acesta este bănuit că ar fi încercat să convingă o femeie să-i transmită 15 000 de lei pentru a o ajuta să rezolve dosarul în care este cercetat un fecior de-al acesteia. Mai exact, tânărul i-ar fi spus denunţătoarei că are cunoscuţi în instituţiile de drept şi că poate asigura aplicarea unei pedepse non-privative de libertate pentru fiul acesteia. Ca să fie mai convingător, acesta a numit mai multe persoane din Procuratura Căuşeni, făcând trimitere la un oarecare procuror „Ghena”.

Potrivit denunţătoarei, acesta nu e primul caz când tânărul îi promite rezolvarea unor dosare, invocând numele unor procurori. Acum doi ani, acesta i-ar fi cerut 3 000 de euro pentru a soluţiona un dosar în care figura un alt fiu al denunţătoarei.

Băiatul era cercetat pentru corupere activă, iar bănuitul ar fi cerut 3000 de euro pentru a soluţiona dosarul, făcând trimitere la procurori din Procuratura Anticorupţie. Femeia i-ar fi dat banii însă fiul acesteia a fost condamnat, bănuitul dispărând cu banii.

Înţelegând că a fost victima unei escrocherii, femeia a mers la Procuratura Căuşeni în căutarea procurorului la care făcea trimitere bănuitul şi a denunţat faptul estorcării banilor.

La rândul său, procurorul s-a autosesizat, informând Centrul Naţional Anticorupţie despre circumstanţele devenite cunoscute. CNA a pornit o urmărire penală în temeiul art. 326 cod penal – traficul de influenţă, iar bănuitul a fost reţinut în momentul primirii banilor, transmişi sub controlul CNA.

Fiind audiat de ofiţerii CNA, acesta şi-a recunoscut vina, menţionând că a uzat de numele unor oamenii ai legii pentru a estorca bani. În acest context, tânărul ar putea fi cercetat penal şi pentru escrocherie.

În procesul audierilor, bănuitul a recunoscut că a făcut trimitere de mai multe ori la nume importante din justiţie, toate acestea însă fiind făcute pentru a convinge victimele să-i dea bani pentru „pretinse servicii”.

Dacă va fi găsit vinovat, bărbatul riscă până la 6 ani de înschisoare sau amendă penală. Amintim că orice persoană se prezumă a fi nevinovată până la pronunţarea unei decizii definitive şi irevocabile de judecată.