Cum încearcă presa Maiei să prezinte sondajul IRI (din noiembrie) – ca pe o realitate din prezent

O parte din presă tirajează astăzi rezultatele unui sondaj realizat la comanda Institutului Republican Internațional din SUA. Presa anti-guvernamentală scoate în evidență faptul că Maia Sandu ar fi pe picior de egalitate, la credibilitate, cu Igor Dodon. Aceste idei sunt răspândite activ pe rețelele sociale de către fruntașii partidului Maiei Sandu.

Aparent, nimic neobișnuit. În realitate, însă, aceste acțiuni ridică unele semne de întrebare. Mai întâi de toate, majoritatea cetățenilor atrag atenția doar la titlurile de știri sau la cifrele prezentate. Aici se scoate în evidență faptul că Sandu e la picior de egalitate (credibilitate, nu intenție de vot) cu Dodon. Foarte puțini atrag atenție la perioada când a fost realizat acest sondaj – luna noiembrie-inceputul decembriei 2019. Și mai puțini acordă atenție evenimentelor care s-au petrecut în această lună: Maia Sandu mai conducea Guvernul și era în creștere; lidera PAS a urcat cel mai tare pe val în zilele când Guvernul său a fost condus, iar in momentul demiterii făcând turul televiziunilor pentru a se victimiza. A fost o perioadă în care Sandu a fost foarte intens mediatizată. Deci, aceasta își lasă amprenta în oglinda zilei, cum numesc sociologii sondajele de opinie publică.

La fel, puțini își mai amintesc că în decembrie și ianuarie au fost prezentate alte sondaje de opinie, în care tendințele deja erau cu totul altele: creștea încrederea în președintele Igor Dodon și în PSRM, descreștea încrederea în Maia Sandu și PAS. Tot așa arătau tendințele la intenția de vot, după plecarea de la guvernare a Maiei Sandu. 

Atunci răspândirea unui sondaj din noiembrie, fără a aminti sondajele din decembrie și ianuarie, este doar o manipulare? Ori dreapta se auto-amăgește că stă încă pe val, iar realitatea este deja cu totul alta?!