Export de miere, prin contrabandă, în sumă de peste 4 milioane lei

Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) a expediat în judecată un dosar penal privind exportul prin contrabandă a 105.425 kg de miere de albine, în sumă totală de 4.644.735 lei, faptă comisă în perioada de timp 2016-2018.

Primul pas al învinuiților era să falsifice actele de achiziție referitor la cantitatea și persoana de la care a fost achiziționată marfa. Urmare a acestei fapte ilegale, aceștia indicau în documente inclusiv persoane care la acel moment nu erau în țară, iar alte acte de achiziție le prezentau repetat.

În baza acestor acte frauduloase erau obținute certificatele de origine și ulterior, în baza acestora, învinuiții exportau mierea în statele Uniunii Europene.

Astfel, procurorii PCCOCS au trimis pe banca acuzaților directorul comercial al întreprinderii, administratorul și însăși persoana juridică.

Potrivit legii, astfel de fapte se pedepsesc închisoare de la 3 la 10 ani, iar persoana juridică se pedepseşte cu amendă de până la 550.000 lei, cu privarea de dreptul de a exercita o anumită activitate sau cu lichidarea persoanei juridice.