Alegeri România | Klaus Iohannis a fost reales în funcția de Președinte

Klaus Iohannis a câștigat alegerile de duminică, obținând astfel un nou mandat de președinte al României. Conform rezultatelor provizorii, Klaus Iohannis a acumulat 63.16% din voturi şi Viorica Dăncilă – 36,89 %.

În diasporă, Klaus Iohannis are un scor de 92,19%, iar Viorica Dăncilă 7,81%. Însumând voturile exprimate în ţară şi în străinătate, rezultă că în total au fost contabilizate 9.632.798 de voturi, reprezentând 96,03%, situaţie în care Klaus Iohannis a fost votat de 6.306.918 de alegători, reprezentând 65,47%, iar Viorica Dăncilă a primit voturile a 3.325.880, adică 34,53 %.

În toate sectoarele din București, Klaus Iohannis s-a situat pe primul loc, cele mai multe voturi primindu-le în Sectorul 1, iar pe cele mai puţine în Sectorul 5.

Votul în străinătate în al doilea tur al alegerilor prezidenţiale s-a încheiat luni dimineaţă, în total, votând 944.077 de alegători, o participare record a diasporei la un scrutin, notează news.ro.

Cu ocazia realegerii lui Klaus Iohannis în funcția de Președinte al României, șeful statului Igor Dodon i-a transmis un mesaj de felicitare.

Vă adresez felicitări cu ocazia realegerii în funcția de Președinte al României și vă doresc mult succes în îndeplinirea importantelor responsabilități care vă revin. Românii au făcut o alegere importantă și pentru Republica Moldova, prin mandatul pe care vi l-au încredințat, și am toată încrederea că veți continua să contribuiți activ la buna conlucrare dintre țările noastre.

Republica Moldova apreciază contribuția Dumneavoastră și a românilor la evoluția sa europeană, dar și sprijinul constant acordat prin mai multe proiecte importante pentru dezvoltarea țării noastre. Îmi doresc ca în acest nou mandat al Dumneavoastră să reușim împreună să ținem România și Republica Moldova cît mai departe de false dezbateri geopolitice, dar în același timp, să reușim să apropiem cît mai mult cetățenii noștri și să lucrăm pentru bunăstarea lor.

Republica Moldova rămîne o țară angajată pe calea reformelor, o țară care în același timp își dorește să contribuie la întărirea securității în regiune, împreună cu România și Ucraina”, se spune în mesajul președintelui RM.