Percheziții la cinci companii: au exportat în Rusia mere aduse prin contrabandă din Ucraina, ca fiind din R. Moldova

PCCOCS și INI au efectuat astăzi percheziții la cinci companii, bănuite că au exportat în Rusia mere aduse prin contrabandă din Ucraina, ca provenind din Moldova, în valoare de peste 60 milioane lei.

Contrabanda și spălarea de bani a fost comisă de către un grup criminal organizat, în perioada anilor 2018-2019.

În marea lor majoritate, merele au fost vândute consumatorilor finali pe teritoriul Moldovei, prin utilizarea mașinii de casă și control sau pe facturi fiscale, dar și prin operațiuni în numerar fictive, pentru achitarea mărfii. Acțiune strict necesară pentru „pierderea urmei” unui activ ulterior „materializat” din alte surse, pentru deghizarea provenienței reale a bunurilor. Ulterior, prin folosirea documentelor de proveniență frauduloase le-au exportat în Rusia ca fiind fructe din Moldova, iar totodată au beneficiat de restituirea de TVA din bugetul de stat.

În urma perchezițiilor de astăzi, efectuate în 10 locații, oamenii legii au ridicat  documente de evidenţă contabilă, pentru anii 2018-2019, stampile ale societăților comerciale implicate, acte de achiziții a produselor agricole, documentele contabile primare (facturi fiscale, facturi de expediţie, invoice-uri, certificate fito-sanitare etc) ce dovedesc activitatea ilegală a companiilor implicate, suporturi electronice, procesoare, laptopuri, alte suporturi informaţionale. În urma audierilor ulterioare ale figuranților, probele acumulate vor fi examinate pentru elucidarea circumstanțelor.

Dacă vor fi găsite vinovate pentru infracțiunea de contrabandă, persoanele vizate riscă pedeapsa cu închisoare de la 3 la 10 ani, iar persoana juridică se pedepseşte cu amendă în mărime de la 300.000 la 550.000 lei, cu privarea de dreptul de a exercita o anumită activitate sau cu lichidarea persoanei juridice.

În cazul infracțiunii de spălare a banilor, aceștia riscă pedeapsa cu închisoarea de la 5 la 10 ani, cu amendă, aplicată persoanei juridice, în mărime de la 650.000 la 800.000 lei sau cu lichidarea persoanei juridice.