PSRM a înaintat moţiune de cenzură Guvernului Sandu

parlament.md

Fracțiunea Partidului Socialiștilor a înaintat moţiune de cenzură asupra activității Guvernului Maia Sandu, după ce premierul și-a asumat responsabilitatea pentru proiectele de modificare a Legii cu privire la Procuratură. Moțiunea de cenzură a fost depusă în cadrul ședinței plenare de astăzi a Parlamentului. 

Guvernul Sandu a demonstrat incapacitatea totală politică și profesională de a rezolva problemele acumulate și de a opri aprofundarea crizei în toate sferele ale vieții societății. Guvernul Sandu se face vinovat de eșecul reformei justiției. Lipsa de profesionalism și responsabilitate, prejudiciile aduse cetățenilor Republicii Moldova, abandonarea intereselor naționale, încercarea de a subordona politic Procuratura, încălcarea flagrantă a Constituției, denotă o incapacitate a Prim-ministrului de a gestiona un guvern de coaliție. Toate acestea determină semnatarii prezentei moțiuni de cenzură să cerem demiterea guvernului prin vot afirmativ acordat”, a spus deputatul PSRM Vasile Bolea de la tribuna parlamentului.

Potrivit socialiștilor, proiectul de lege care modifică Legea cu privire la Procuratură, înaintată de Guvern, pune în pericol grav independența procuraturii și politizează această instituție.

„Guvernul Sandu a încălcat elementarele principii democratice inerente oricărei societăți: a schimbat regulile jocului în timpul jocului, a ignorat toate bunele practici în domeniul desemnării unui Procuror general independent, a ignorat Constituția țării sale și opinia Comisiei de la Veneția (preferînd să nu o aștepte), s-a substituit Parlamentului pe un subiect de un colosal interes public, evitînd dezbateri publice, a ignorat principiul transparenței decizionale și consultarea societății, și cel mai grav în actuala conjunctură, a trădat încrederea partenerilor politici și internaționali de susținerea cărora s-a bucurat fără rezerve, neconsultîndu-i demonstrativ”, se mai spune în moțiune.

La ședința de astăzi a Parlamentului a fost prezentă și premierul Maia Sandu, împreună cu membrii Guvernului. De la tribună, Maia Sandu a prezentat proiectul pentru modificarea Legii Procuraturii pentru care Executivul și-a angajat răspunderea. Potrivit inițiativei, Prim-ministrul va preselecta cel puțin doi candidați la funcția de Procuror General și va transmite lista și dosarele acestora Consiliului Superior al Procurorilor.

Noi am făcut anumite compromisuri. Le-am făcut pentru a reuși să îndeplinim obiectivul principal – o Procuratură independentă, o justiție adevărată. Lupta pentru Procurorul General este ultima redută. Este linia roșie. În această preselecție nu pot admite niciun derapaj – rolul procurorului general este prea important pentru sistemul justiției, iar ingerințele rău intenționate ne pot costa pe toți – pe cetățenii Republicii Moldova – prea mult. (…)

Funcția de procuror a fost tranzacționată pe sub masă între partide, iar atunci când procurorul comitea abuzuri, nimeni dintre politicieni nu-și asuma răspunderea pentru ele. Politicienii arătau cu degetul unul la altul și se acopereau cu declarații despre falsa independență a procurorului.

Eu am decis să procedez altfel. Îmi asum răspunderea politică pentru procesul de identificare a candidaților la funcția de procuror general. Voi identifica și verifica personal oameni onești, curajoși și bine intenționați și îi voi propune Consiliului Superior al Procurorilor”, a declarat Sandu în Parlament.

Moțiunea de cenzură urmează a fi examinată, în termen de 72 de ore, de Direcția juridică a Secretariatului Parlamentului și de Comisia juridică, numiri și imunități a Parlamentului, iar ulterior dezbătută în ședință plenară. Potrivit Regulamentului, moţiunea de cenzură asupra activităţii Guvernului se supune dezbaterii în prima zi de şedinţă plenară a săptămânii următoare datei depunerii.