Noi detalii în cazul celor 15 percheziții din Chișinău privind peștele infestat | VIDEO

Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) vine cu noi detalii privind rezultatele celor 15 percheziții din Chișinău, la 11 importatori de pește, care nu au respectat condițiile de import, evaluare a conformității și plasare pe piață a mărfii.

Perchezițiile au fost desfășurate în ziua și seara zilei de vineri, 1 noiembrie 2019, sub conducerea procurorilor (PCCOCS), în Chișinău, de comun cu ofițerii Serviciului de Informații și Securitate și ai Inspectoratului Național de Investigații al Inspectoratului General al Poliției. 

Astfel, oamenii legii au ridicat mărfuri fără acte de proveniență, peste 100 mii de lei necontabilizați, acte contabile, agende, înscrisuri, registre de procurări, precum și suporturi electronice de stocare a informației. Iar în cazul unui oficiu cu mai mult material probatoriu, a fost aplicată măsura de sigilare a acestuia. La această etapă, rețineri nu au fost efectuate.

Astfel, cu asistența inspectorilor Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor, au fost preluate mostre pentru trimiterea lor spre examinare în afara țării, din loturi de pește congelat care cântăresc peste 300.000 kg, de specie hering, merluciu trunchi, dar și macrou. Potrivit rezultatelor preliminare ale analizei, au fost depistați paraziți de diferite tipuri, în cavitatea abdominală și pe trunchiul peștilor.

Marfa a fost introdusă în țară în vara și toamna acestui an, prin punctele de trecere Criva, Otaci și Tudora, din următoarele țări de origine: Franța, Insulele Faroe,  Lituania, Marea Britanie, Norvegia și Spania.