VIDEO | Moldovence exploatate la greu în Grecia: prestau servicii sexuale pentru 25-80 clienți pe zi

Oamenii legii au identificat un grup criminal internațional, care includea și membri din Moldova. Acesta era specializat în trafic de persoane în scop de exploatare sexuală a tinerelor originare din Republica Moldova pe teritoriul Greciei.  

Deserveau a câte 25-80 clienți pe zi, în două schimburi

La această etapă, sub conducerea procurorilor au fost identificate 11 moldovence, cu vârste cuprinse între 16 și 22 ani. Ajunse în Grecia, acestea erau exploatate sexual-comercial în 10 case de toleranță administrate direct de membrii grupului de origine albaneză.

Victimele „munceau” în 2 schimburi și aveau fiecare de la 25 la 80 de clienți pe zi. Serviciile sexuale erau acordate pentru o durată de 10 minute fiecărui beneficiar, contra sumei de 20 EUR. Din venitul obținut, fiecărei tinere exploatate îi reveneau 15 EUR.

Mai mult decât atât, „angajatorii” le administrau victimelor pastile hormonale, astfel încât perioada ciclului menstrual să fie redusă, ceea ce le permitea suspecților să prelungească perioada exploatării sexuale. Urmare a acestui regim de exploatare, majoritatea victimelor au avut nevoie de îngrijire medicală. După asistența medicală acordată, victimele erau determinate să presteze în continuare servicii sexuale.

Percheziții la membrii grupului criminal organizat

Urmare a cooperării internaționale, în rezultatul perchezițiilor efectuate pe teritoriul Greciei, au fost reținute 15 persoane. Dintre acestea, 6 sunt în arest, iar 9 au obligația de nu a părăsi localitatea.

La domiciliile traficanților și în casele de toleranță au fost depistate și ridicate 72 540 EUR, dar și bunuri mobile aflate pe teritoriul Greciei: autovehicule, motociclete, cocaină, permise de ședere cu semne de falsificare, cărți de identitate românești falsificate, telefoane mobile.

În cadrul percheziției efectuate la domiciliul recrutorului din Moldova, originar din sudul țării, au fost depistate și ridicate arme deținute ilegal și muniții. Învinuitul în prezent se află în arest în Moldova, iar pe bunurile acestuia – 13 loturi de teren și un mijloc de transport – a fost aplicat sechestru.

Făptașii riscă o pedeapsă cu închisoarea de până la 20 de ani sau detenție pe viață

Făptașii sunt 14 la număr, cetățeni ai Albaniei, Bulgariei, Germaniei, Greciei, dintre care 4 sunt cetățeni ai Moldovei (1 bărbat și 3 femei, cu vârste cuprinse între 28-31 de ani). Aceștia sunt învinuiți de crearea unui grup criminal organizat, de trafic de copii și de trafic de ființe umane. Pentru comiterea acestei infracțiuni, Codul penal al Republicii Moldova prevede o pedeapsă cu închisoare de la 15 la 20 de ani, sau cu detenţiune pe viaţă.

La această etapă, trei victime au fost repatriate în Moldova, cu sprijinul Organizației Internaționale pentru Migrațiune. Celelalte victime beneficiază  de asistență specializată într-un centru de reabilitare în Atena, iar ulterior vor fi repatriate.