DOLIU în România! A decedat actrița basarabeancă Tamara Buciuceanu-Botez

Actrița basarabeancă Tamara Buciuceanu-Botez a murit astăzi, la vârsta de 90 de ani. Actrița s-a stins din viață la Spitalul Elias din București.

Tamara Buciuceanu-Botez a murit după ce a fost internată de urgență la Spitalul Elias pe 2 octombrie, la Terapia Intensivă, pe fondul unor probleme cardiace mai vechi care s-au acutizat. Acolo a fost intubată și ventilată mecanic, starea ei agravându-se pe zi ce trece.

„E într-o stare gravă. Este intubată şi ventilată mecanic, este într-o stare severă. Starea dumneaei s-a agravat“, a declarat, marţi, 15 octombrie, pentru Mediafax, purtătorul de cuvânt al Spitalului Elias, Silvius Negoiţă.

Situaţia Tamarei Buciuceanu s-a agravat în ultima perioadă pe fondul mai multor probleme. Înainte să ajungă la spital, Tamara Buciuceanu a ridicat mai multe cărţi grele şi astfel s-a ales cu fisuri la mai multe oase.

Atunci, pentru că avea nevoie de ajutor, a angajat o persoană pentru a avea grijă de ea, 24 de ore din 24. Iar asta nu e tot… Tamara suferea de o afecţiune gravă şi era programată să meargă la Elias să facă o scoatere de lichid, lucru pe care îl făcea de ani de zile. De asemenea, actriţa nu mai reuşea să se odihnească, conform surselor Spynews.ro.

În peste 65 de ani de carieră, Tamara Buciuceanu-Botez a scris pagini de istorie, având roluri în teatrul dramatic, teatrul de revistă, operetă, televiziune și film. 

A fost Aneta Duduleanu în ”Cuibul de Viespi”, regia Horea Popescu, a fost Chirița din ”Chirița de provincie” în regia lui Alexandru Dabija, a fost profesoara Isoscel în filmul ”Liceeni”, în regia lui Nicolae Corjos.

Tamara Buciuceanu-Botez a făcut peste 1500 de roluri memorabile, dar și o carieră impresionantă în Televiziune.

Celebra actriță Tamara Buciuceanu-Botez și-a împrumutat vocea unor personaje faimoase în animaţii şi a jucat în numeroase spectacole radiofonice şi de televiziune.

Tamara Buciuceanu-Botez a adunat peste 65 de ani în slujba publicului care a adorat-o. A jucat pe scena teatrelor din București, debutând în piesa ”Marfă din Makkar de la Teatrul Giulești, actualul Odeon. A debutat ca actriţă de film în ”Titanic vals” (1964, regia Paul Călinescu), în care a jucat alături de Grigore Vasiliu-Birlic.

De asemenea, Tamara Buciuceanu Botez, a interpretat roluri pe scena Teatrului de Comedie, Teatrul Bulandra, Teatrul Național ”I.L. Caragiale”, Teatrul de Operetă. 

Tamara Buciuceanu-Botez s-a născut pe 10 august 1929, în Tighina, Regatul României, și a murit vârsta de 90 de ani. 

În data de 23 octombrie 2014, într-o ceremonie ce a avut loc la Castelul Peleș din Sinaia a primit din partea Casei Regale a României decorația Ordinul Coroana României în grad de Ofițer cu ocazia celei de-a 93-a aniversări a regelui Mihai I al României, decorație înmânată de principesa moștenitoare Margareta, Custodele Coroanei române.

Tamara Buciuceanu-Botez a fost căsătorită din 1962 cu medicul anestezist Alexandru Botez (decedat în 1996). Nu are copii.

sursa: a1.ro