Bărbat din raionul Briceni, reținut: „angaja” ilegal moldoveni la muncă în Cehia

Un bărbat de 53 de ani, membrul unei grupări criminale, domiciliat în raionul Briceni, a fost reținut fiind suspectat de organizarea migrației ilegale în Cehia.

Suspecții, pe parcursul anilor 2018 – 2019, au organizat migrația ilegală în Cehia a 30 de persoane cu vârste cuprinse între 30 și 55 ani. Pentru munca efectuată, suspecții le promiteau victimelor câte 500-700 euro, lunar.

Astfel, membrii grupului criminal, sub pretextul angajării în calitate de muncitori în domeniul agricol, i-au transportat personal în Cehia, unde au fost determinați să muncească fără să le fie achitat salariul. Peste o perioadă de timp, victimele au fost expulzate din țară de către poliția cehă, dat fiind faptul că acestea dețineau cărți de identitate românești false perfectate din timp de către membrii grupului.

În rezultatul acțiunilor întreprinse de ofițerii CCTP, la 3 octombrie curent, unul dintre suspecți a fost reținut.

Ca urmare a perchezițiilor efectuate la domiciliul suspectului, polițiștii au depistat acte de deportare a unor victime, probe ce ar demonstra implicarea acestuia în acest caz. Mai mult, polițiștii au depistat și o linie clandestină de confecționare  a articolelor din metal.

În acest caz a fost inițiată o cauză penală pe faptul comiterii infracțiunii de trafic de persoane, iar suspectul a fost reținut pe un termen de 72 de ore. Dacă va fi dovedită vinovăția, acesta riscă o pedeapsă cu închisoare de până la 7  ani.

La această etapă, o altă membră a grupului criminal organizat este cercetată în libertate, unii membri se află pe teritoriul Cehiei, iar alții sunt în curs de identificare de către oamenii legii.