Ministerul de Externe încearcă să spele Guvernul de Năstase

Stranii și totodată deloc stranii lucruri se întâmplă în Guvernul condus de Maia Sandu. Coaliția din beton (cel mai probabil rusesc) dă fisuri vizibile, iar componentele acesteia se contrazic reciproc. Culmea, nu e vorba despre contradicțiile dintre aripa convențional europeană (n.r. – așa a fost calificată chiar de V. Putin) și cea prorusă.

De data asta chiar în sânul ACUM se petrec lucruri care ridică semne de întrebare vizavi de unitatea de idei și vectorul geopolitic care trebuie de urmat.

După ce Andrei Năstase, liderul DA, delegat la APCE, Vice Prim Ministru în Guvernul Sandu a votat în cadrul înaltului for întoarcerea Rusiei în APCE (vot criticat la greu inclusiv de președintele Ucrainean), Ministerul de Externe și Integrării Europene al Republicii Moldova, vine cu niște precizări prin care încearcă să se spele de acțiunile lui Năstase.

Potrivit MAEIE, votul parlamentarilor în cadrul Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE) are un „caracter individual şi nu reprezintă poziția Guvernului sau a statului”. 

Tot ministrul Popescu, ajuns în fotoliu pe linia PAS, susține că Guvernul nu poate interveni nicidecum în deciziile parlamentarilor delegați la APCE.

Acesta se face a uita că, de fapt, Năstase mai este și membru al Guvernului, mai mult ca atât, Popescu însuși i se subordonează. Ce ar însemna asta? Nimic mai mult decât simplul fapt că din numele Guvernului Sandu (și cel mai probabil la rugămintea personală a Prim-Ministrului), Popescu încearcă să spele de rușine guvernarea de la Chișinău care a comis o greșeală ireparabilă prin acțiunile unui membru de Guvern, mai bine zis al unui personaj care deține a doua funcție în Guvernul Sandu… și respiră ca și Iurie Roșca, mai mult cu al doilea plămân, cel rusesc.

Analizând toată problema din alt unghi, ridică semne de întrebare și felul prin care guvernul încearcă să-i dea peste nas lui Năstase chiar prin intermediul adjunctului său. Or, funcția de Ministru de Externe este subordonată celei de Vice Prim Ministru.

Scuza că Năstase a votat în calitate de deputat nu prea ține, or asta e ca și cum ai spune că în calitate de frate nu ai cum să faci dragoste cu sora, dar în calitate de bărbat o faci.

Și nu au trecut nici două săptămâni de la crearea coaliției. Kozak.

Sper că nu trebuie să explicăm de ce votul lui Năstase este unul rușinos și reprezintă un scuipat în adresa tuturor țărilor în care se află acum soldați ruși?

GABRIEL CĂLIN, Today.MD