Kozak a revenit la Chișinău: ce a discutat cu Igor Dodon

presedinte.md

Vicepremierul rus, Dmitri Kozak, împreună cu ministrul rus al Agriculturii, copreşedinte al Comisiei interguvernamentale moldo-ruse, Dmitri Patrușev și Viceministrul de Externe al Rusiei, Grigore Karasin, se află într-o vizită la Chișinău. Acesta a avut întrevederi cu șeful statului Igor Dodon.

În cadrul unui briefing de presă, Igor Dodon a anunțat că Viceprim-ministrul pentru Reintegrare, Vasile Șova a fost numit, astăzi, copreședinte al Comisiei Interguvernamentale bilaterale din partea RM.

Mi-am exprimat încrederea că această numire va avea un rol important în reluarea activității depline a Comisiei Interguvernamentale moldo-ruse, care nu s-a întrunit din luna noiembrie 2016. Pe agenda bilaterală s-au acumulat foarte multe chestiuni care necesită implicarea urgentă a reprezentanților Guvernului Republicii Moldova, lucru care a fost imposibil în cazul guvernării anterioare”, declară Dodon.

De asemenea, șeful statului a solicitat conducerii Federației Ruse prelungirea acordului privind exportul fără taxe pe piața rusă, pentru cinci categorii de mărfuri moldovenești.

O înțelegere în acest sens a fost obținută la rugămintea mea, în cadrul întrevederii cu Președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, care a avut loc în toamna anului 2018. Acest acord presupune anularea taxelor pentru unele categorii de produse autohtone, pentru perioada 1 ianuarie – 1 iulie 2019. Acest lucru a majorat semnificativ volumul exporturilor producției agroindustriale moldovenești în Rusia și a permis agenților economici autohtoni să economisească sute de milioane de lei”, menționează Igor Dodon.

Președintele țării a mai venit cu rugămintea de a fi soluționată problema privind eliberarea autorizațiilor pentru tranzitarea mărfurilor moldovenești cu transport auto de mare tonaj pe teritoriul Ucrainei.

Am examinat posibilitatea extinderii listei întreprinderilor moldovenești din domeniul conservelor și al vinificației, care ar putea exporta în Rusia. Această chestiune, cu siguranță, va fi inclusă în agenda Comisei Interguvernamentale a celor două țări”.

În timpul întrevederii a fost subliniată necesitatea inițierii negocierilor cu privire la livrările gazelor naturale în Republica Moldova. Este vorba despre un acord separat cu privire la tranzitarea pe teritoriul Ucrainei și la tariful la gaze pentru țara noastră.