Andrei Popov: Nu cred că Dmitri Kozak este ghidat de intenții bune pentru Republica Moldova

Analistul politic de la Chișinău Andrei Popov, apropiat blocului ACUM, nu vede cu ochi buni implicarea vicepremierului rus Dmitri Kozak în formarea unei coaliții de guvernare în Republica Moldova. Declarația a fost făcută în cadrul unei emisiuni la postul de televiziune TVR Moldova.

„Acum eu înțeleg foarte bine și nu îmi place să văd un demnitar de acest calibru și experiență ca dl. Kozak și cu antecedente în Republica Moldova să fie parte a ecuației de mediere. Eu nu cred că el e ghidat de intenții bune pentru Republica Moldova, de a curăța drumul pentru parcursul integrării UE. În ce măsură această decizie a PAS va conduce spre fapte reale, vom vedea”, a spus Popov, comentând decizia Maiei Sandu de a vota un speaker socialist.

Amintim că, ieri, Consiliul Politic Național al PAS a decis să cedeze candidatura șefei PSRM, Zinaida Grecenîi pentru funcția de speaker al Parlamentului și păstrează postul de prim-ministru pentru Maia Sandu. Decizia a fost luată fără a consulta PPDA-ul condus de  Andrei Năstase, dar după ce Sandu și Năstase au mers la discuții cu Kozak, în pofida recomandărilor UE.

Comisarul european pentru Extindere, Johannes Hahn, le-a cerut să nu meargă la întâlnirea cu demnitarul rus, vizat de sancțiuni UE. Acest lucru a fost confirmat de către deputatul PPDA, Octavian Țîcu.