Filip avertizează: Șoferii care vor conduce cu viteză excesivă vor rămâne fără permis de conducere

foto: today.md

Premierul Pavel Filip propune ca șoferilor care vor conduce cu viteză excesivă să le fie retras permisul de conducere, ca în țările europene. Subiectul a fost discutat joi în cadrul unei ședințe.

Șoferii care vor merge cu mai mult de 100 km/h în localități (sau mai mult de 140 km/h în afara acestora) vor rămâne fără permis până la jumătate de an. Am cerut astăzi colegilor să elaboreze modificările necesare. Exact un an în urmă am decis să ridicăm permisul de conducere pentru șoferii prinși băuți la volan și astăzi vedem că în primele 3 luni ale anului numărul acestora a scăzut cu 22%. Voi insista pe sancțiuni și mai dure, până când străzile noastre vor fi sigure pentru toți. Ți-ai permis, n-ai permis!”, a scris Pavel Filip pe Facebook.

La fel, s-a vorbit și despre calitatea slabă a studiilor în școlile auto, procedurile complicate și costurile mari pentru obținerea permiselor de conducere. Prim-ministrul a cerut să fie simplificate procedurile de eliberare a permiselor.

Nu e normal ca cetățenii să stea ore în șir în rânduri. Când există cozi, apare corupția. Nu vreau să simplificăm obținerea permisului, vreau să simplificăm procedurile de eliberare a acestuia. Cu cât mai complicate sunt procedurile, cu atât mai mare este corupția”, a subliniat Pavel Filip.

Prim-ministrul a dispus crearea unui grup de lucru format din responsabili ai Cancelariei de Stat, Agenției de Guvernare Electronică, Agenției Servicii Publice, Ministerului Educației, Culturii și Cercetării, Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale și Ministerului Afacerilor Interne, care va elabora și va prezenta spre aprobare proiectul de modificare și completare a cadrului normativ, astfel încât să fie incluse recomandările și soluțiile propuse în cadrul ședinței.