Cum răspunde Maia Sandu la solicitarea de verificare a imobilelor lui Năstase: dacă cineva nu poate justifica legal proprietățile, să răspundă

Orice funcționar trebuie să fie verificat pentru confirmarea legalității veniturilor și provenienței proprietăților. Iar dacă nu va putea să justifice legalitatea lor – să dea socoteală în fața legii. Astfel a comentat liderul PAS, Maia Sandu, demersul democratului Sergiu Sîrbu către fisc, în care e vizat șeful PPDA, Andrei Năstase.

 ”Ne propunem să avem o instituție care să se asigure că toți funcționarii pot fi verificați. Și dacă există o întrebare despre proprietățile unei persoane, iar ea nu poate justifica legalitatea lor, atunci să răspundă în conformitate cu legea”, a declarat Sandu.

Sergiu Sîrbu solicită organului de control fiscal din Germania să spună ce venituri a declarat finul oligarhului Victor Ţopa şi suma impozitelor achitate. Interpelarea a fost făcută în contextul în care în adresa autorităţilor din ţara noastră au ajuns informaţii potrivit cărora Năstase ar fi implicat în acţiuni de evaziune fiscală.

 “Domnul Năstase declară că nu are venituri pe teritoriul Republicii Moldova, totodată declară că are venituri de la anumite activităţi pe teritoriul Republicii Federale Germane. Din presă, din mai multe investigaţii publice aflăm despre un şir de tranzacţii, tranzacţii de milioane de euro. Dacă a trăit din veniturile legale din Germania, atunci să aflăm, dacă el, într-adevăr, a avut o activitate legală în Germania”, a declarat deputatul PDM.

Potrivit declaraţiei de avere, Andrei Năstase nu a fost angajat oficial în ultimii doi ani și, respectiv, nu a avut niciun venit. Cu toate acestea, el deține numeroase proprietăți, inclusiv o casă luxoasă în Chișinău. Năstase afirmă că a trăit din banii soției și indemnizației copiilor. Familia sa este stabilită în Germania.