Liderul PPDA recunoaște că PAS ar fi un aliat de conjunctură: Există anumite diferențe doctrinare

privesc.eu

Liderul Partidului Platforma „Demnitate și Adevăr” (PPDA), Andrei Năstase, recunoaște că sunt diferențe doctrinare între formațiunea sa și Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS), doar că acestea rămân, deocamdată, în plan secund. Și asta pentru că ambele partide au ca scop „eliberarea statului din captivitate” și „construirea statului de drept”.

Întrebat dacă Maia Sandu este aliatul său cel mai apropiat, Năstase a vorbit despre scopurile comune ale PPDA și PAS, dar și despre diferențele doctrinare. 

Suntem liderii a două partide care au ca prioritate eliberarea statului din captivitate. Desigur că între cele două formațiuni există diferențe doctrinare, dar care sunt actualmente pe plan secund. Cred că o concurență sănătoasă între noi ar putea fi atunci când țara va fi mai liberă și în ea nu va mai fi Plahotniuc sau altcineva care să uzurpeze puterea. Noi nu avem o uniune politică bazată pe o prietenie personală, dar pe anumite priorități”, a spus Năstase pentru portalul de limbă rusă enews.md.

În același context, Năstase a detaliat diferențele doctrinare între PAS-ul Maiei Sandu și PPDA. Unele priorități ale PPDA se aseamănă cu cele promovate de socialiști și Igor Dodon, în speță cultul familiei, păstrarea credinței și tradițiilor naționale.

Cineva are mai multă orientare socială, iar altcineva – liberală. Vreau să vorbesc despre prioritățile specifice ale Platformei „DA”: sprijinirea producătorilor interni, în special a fermierilor și întreprinderilor mici și mijlocii; descentralizarea și dezvoltarea durabilă a regiunilor; promovarea cultului familiei și păstrarea credinței noastre și a tradițiilor naționale. Dar punerea în aplicare a acestor priorități, precum și multe altele, este imposibilă în absența statului de drept”.

Acesta s-a referit și la politica externă a R. Moldova, menționând că PPDA nu este o formațiune rusofobă.

Noi suntem un partid proeuropean, dar vectorul european nu contravine ca să avem relații de prietenie cu Rusia. Filozofia Uniunii Europene respinge categoric această abordare. Relațiile țării noastre cu Rusia ar trebui să se bazeze pe interes reciproc. Platforma „DA”, indiferent de ceea ce spun unii, nu va promova rusofobia. Limba rusă, ca limbă de comunicare interetnică, nu este în pericol. Nimeni nu va închide, din motive politice, școlile cu predare în limba rusă. Cultura rusă este parte a patrimoniului mondial și european. Interesele investitorilor ruși vor fi protejate în R. Moldova, în mod egal cu ale altor investitori. Dacă vom curăța instituțiile de corupție, atunci oamenii de afacere ruși se vor simți mai confortabil aici”, a mai spus Năstase pentru portalul rusesc.

sursa: ziarulnational.md