Analiză: Creștere importantă pe piața leasingului, însă companiile ar trebui să depună mai mult efort pentru diversificarea structurii portofoliului

infocredit.ch

Companiile de leasing au oferit finanțări în sumă de 1,58 miliarde de lei, iar piața creditului și a leasingului a ajuns, în anul 2018, la nivelul cumulat de 44,6 miliarde de lei. O analiză publicată pe pagina Poșta de Știri, de pe Facebook, constată o evoluție semnificativă și în acest domeniu. În analiza citată se vorbește și despre îngustarea structurii leasingului.

„Piața leasingului a crescut, în anul 2018, cu 11%, păstrând, în acest fel, tendința de creștere înregistrată și pe celelalte segmente de finanțare – creditul bancar, dar și cel nebancar. Totuși, ceea ce iese în evidență este îngustarea semnificativă a structurii leasingului, companiile, aproape în totalitate, sunt specializate pe finanțarea achizițiilor de mijloacelor de transport – 96%. O primă concluzie, companiile de leasing nu reușesc să vină cu o ofertă care să poată concura cu cea a de pe piața creditului când vine vorba de finanțarea achizițiilor de utilaje, mijloace de producere sau alte bunuri decât automobilele”, notează sursa citată.

În opinia autorilor, aceste evoluții sunt un bun motiv ca operatorii din piață să facă o reevaluare a strategiilor și condițiilor de finanțare – perioada de finanțare, mărimea avansului achitat de client, dobânda aplicată, strategiile de promovare, elaborarea și lansarea de produse noi etc.