Scumpirea cartofilor – trend regional. Datele INS din București vs de speculațiile blocului ACUM

Datele Institutului Național de Statistică (INS) din București, publicate luni, arată scumpirea majorității marfurilor alimentare și nealimentare, dar și a serviciilor din România.

Potrivit sursei citate, în aprilie 2019 vs martie 2019, la capitolul mărfuri alimentare, cel mai mult s-au scumpit cartofii (+4,75%), urmați de alte legume și conserve de legume (+2,48%), fructe și conserve de fructe (+2%) și fructe proaspete (+1,68%). Per ansamblu, prețul mărfurilor alimentare s-a majorat, în aprilie față de martie, cu 0,68%.

Cifrele publicate de Institutul Național de Statistică relevă un trend regional și dau peste cap speculațiile mai multor deputați ai PAS și PPDA. Aceștia au expediat o scrisoare adresată Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Consiliului Concurenței și Biroului Național de Statistică, în care solicită mai multe informații privind producerea cartofului în Republica Moldova, în legătură cu ultimele scumpiri atestate la acest produs.

Deputații Pas și PPDA au suspiciuni că scumpirile ar avea loc din cauza unor „înțelegeri obscure dintre un grup restrâns de importatori”. Scrisoarea este semnată de deputații Alexandru Slusari, Radu Marian, Chiril Moțpan și Maria Ciobanu.

sursa: hotnews.md